GreenFamily News, Φρούτα & Λαχανικά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΠΟΥΝΤΑ

patata.cdr

H πατάτα γνωστή και ως “γεώμηλο”, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελεί τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής, της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 18ο αιώνα και έγινε από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα μικρών και μεγάλων. Η παραγωγή της ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Σήμερα η πατάτα είναι το πρώτο σε παραγωγή και κατανάλωση λαχανικό στον πλανήτη και καλλιεργείται όλο τον χρόνο στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την ποικιλία της, μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη και ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα.  Η πατάτα Σπούντα Ημαθίας η Κιτρινόσαρκη , οβάλ σχήματος, είναι πολύ παραγωγική καλλιεργείται όλο το χρόνο. Μπορεί να φυτευτεί για χειμωνιάτικη, ανοιξιάτικη καλοκαιρινή και φθινοπωρινή καλλιέργεια. Δεν έχει πολλές αντοχές σε μύκητες και νηματώδεις με αποτέλεσμα να έχει υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία και την ζέστη. Αναβλαστάνει γρήγορα µετά από παγετό γι΄αυτό καλλιεργείται με επιτυχία πολλά χρόνια, διότι είναι σταθερή σε αποδόσεις και οι παραγωγοί γνωρίζουν αρκετά καλά τον τρόπο καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια πατάτας είναι μέθοδος που απορρίπτει χρήση συνθετικών χημικών ουσιών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η βιολογική Σπούντα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σε ερασιτεχνικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτοπροστατευτικά προβλήματα μπορούν να λυθούν όπως επίσης και η βιολογική θρέψη-λίπανση πατάτας μπορεί να γίνει με επιτυχία. Βασική όμως προϋπόθεση για την επιτυχία της βιολογικής καλλιέργειας είναι η σωστή επιλογή ποικιλίας. Η βιολογική πατάτα είναι, αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξίας και μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους,π.χ. βραστή, ψητή, τηγανητή κ.α. γι’ αυτό θεωρείται ένα “εύκολο” τρόφιμο. Μαγειρεμένη σωστά είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών που βοηθούν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, των αιμοφόρων αγγείων και του αναπνευστικού. Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες και βοηθούν στη διατήρηση θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Σημείο αναφοράς της βιολογικής πατάτας αποτελούν οι εδώδιμες ίνες της που βρίσκονται κυρίως στην φλούδα της. Οι φυτικές ίνες προκαλούν πιο γρήγορα αίσθημα του κορεσμού επομένως, η μέτρια κατανάλωση της πατάτας, μπορεί να αποτελέσει άριστη επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Επίσης επιδρούν θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη μείωση χοληστερόλης αλλά και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό. Μια πατάτα περιέχει 900 mgr καλίου και καλύπτει περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων. Επιπλέον, είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος, σημαντική για την υγιή υγιή αρτηριακή πίεση. Συμπερασματικά, η πατάτα αποτελεί μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή κατέχει περίοπτη θέση σε μια σωστή διατροφή όταν καταναλώνεται ψητή ή βραστή. Το τηγάνισμα είναι αυτό που την μετατρέπει σε ένα όχι τόσο υγιεινό έδεσμα, γιατί αυτός ο τρόπος παρασκευής της μας επιβαρύνει με ουσίες βλαβερές που παράγονται κατά το τηγάνισμα, αλλά και με πολλές θερμίδες λόγω του λαδιού που απορροφούν. Μπορούμε όμως να τη φάμε βραστή, ψητή, πουρέ, πατατοσαλάτα, ογκραντέν σουφλέ, γκρατινέ, σοτέ, σούπα και σε δεκάδες άλλες πεντανόστιμες συνταγές για να μας ανταμοίψει με τη νοστιμιά της και να δικαιώσει τη φήμη της ως το δημοφιλέστερο λαχανικό του πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *