Μεσημεριανό, Συνταγές

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑΣ και ΣΥΝΤΑΓΗ

mpakaliaros-skordaliaΗ σκορδαλιά είναι αγαπημένο πιάτο από  πολτοποιημένο σκόρδο με κάποια βάση ψωμιού, πατάτας, ξηρών καρπών (ή μείγμα τους) ξίδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, που παραδοσιακά συνοδεύει τον τηγανιτό μπακαλιάρο. Το έθιμο να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά στις 25 Μαρτίου δεν κρύβει κάποιο μυστήριο, απλώς η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι η μία από τις δύο της Σαρακοστής, που η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού (η άλλη είναι η Κυριακή των Βαίων).  Επίσης ο παστός μπακαλιάρος ανεβάζει την πίεση και η σκορδαλιά εξαιτίας του σκόρδου έχει την ιδιότητα να την κατεβάζει. Στα νησιά του Ιονίου  και στην Πελοπόννησο ονομάζεται αλιάδα. Δείχνει ότι έχει ιταλική επιρροή καθώς aglio στα Ιταλικά σημαίνει σκόρδο.  Υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές στη σκορδαλιά. Στην Κεφαλονιά χρησιμοποιούν ζωμό από βραστό μπακαλιάρο και λεμόνι. Η Μακεδονίτικη σκορδαλιά γίνεται με πατάτα, καρύδια ή αμύγδαλα. Στην Χαλκιδική υπάρχει μια παραλλαγή με φέτα, δυόσμο και λεμόνι. Η Πολίτικη σκορδαλιά γίνεται με ψωμί, αμύγδαλα, κουκουνάρια ή καρύδια και ξίδι, ενώ υπάρχει και μία εκδοχή με φιστίκια Αιγίνης. Μια Ποντιακή παραλλαγή περιέχει αμύγδαλα, γιαούρτι και ξίδι.

Για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια θα χρειαστείτε:

  • 1/2 μπαγιάτικο ψωμί ή 3 πατάτες μέτριες ΒΙΟ
  • 2-3 σκελ. σκόρδο ΒΙΟ (ή όσες αντέχετε)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ΒΙΟ
  • 2 κ. σούπας ξύδι
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλ. Καρύδια ΒΙΟ (για την σκορδαλιά με ψωμί). Βάζουμε νερό σ΄ένα μπολ και μουσκεύουμε το ψωμί.  Στην συνέχεια το σφίγγουμε με τις παλάμες μας μέχρι να φύγει το περισσότερο νερό. Χτυπάμε στο μίξερ το σκόρδο και το καρύδι. Μετά προσθέτουμε το ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια αλοιφή. Δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα από κάποιο υλικό. Σερβίρουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Μπορείτε να κάνετε την αντίστοιχη διαδικασία με το γουδί για να γίνει εντελώς παραδοσιακή.

Για την σκορδαλιά πατάτας: βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και μετά ακολουθείτε την ίδια διαδικασία όπως του ψωμιού αλλά δεν βάζετε καρύδι. Φτιάξτε και μπακαλιάρο τηγανιτό και καλή σας όρεξη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *