Φρούτα & Λαχανικά

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΚΛΙΜΕΝΤΙΝΙΑ

Μυρωδάτα, ιδιαιτέρως γευστικά, χορταστικά, αναζωογονητικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Τι είναι; Μα φυσικά, τα γνωστά σε όλους μας μανταρίνια.
Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.
Θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν από κόκκαλα, καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.
Όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή, έτσι και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ενισχύει με τα αντιοξειδωτικά της, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Επίσης περιέχουν φλαβονοειδή για καλύτερη ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Ο ινώδης λευκός ιστός που βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων των μανταρινιών, είναι μια λεπτή μεμβράνη πλούσια σε διαλυτές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη σχηματίζοντας μια παχιά, παχύρρευστη ουσία στα έντερα, όταν γίνεται η πέψη. Αυτή η ουσία επιβραδύνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνει την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη στο αίμα.
Τα μανταρίνια επίσης περιέχουν κάλιο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *