Συνταγές

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΒΙΟ

Υλικά για το φύλλο:
4 φλιτζάνια αλεύρι Χωριάτικο (τύπου Μ) bio
1 κ.γ μαγιά bio
1 κ.γ κοφτό αλάτι
4 κ.σ ελαιόλαδο bio
2 κ.σ λεμόνι bio
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου bio
Υλικά για τη γέμιση:
1,5 κιλό πράσα bio (το άσπρο μέρος μόνο) πλυμένα πολύ καλά και κομμένα περίπου ένα με δύο εκατοστά στο πάχος
4 φρέσκα κρεμμυδάκια bio κομμένα σε ροδέλες
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι bio ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο bio
φέτα (όση θέλετε) bio
1 αυγό bio
μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
αλάτι- πιπέρι
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, το οποίο το έχουμε ανακατέψει με τη μαγιά και το αλάτι, και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση.
Στην λακούβα ρίχνουμε τα υγρά μας, δηλαδή το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το νερό. Και αρχίζουμε να ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, και πλάθουμε για 10′ λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για μία ώρα περίπου να ξεκουραστεί.
Όσο περιμένουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί ξεκινάμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά και κόβουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο, και μετά προσθέτουμε τα πράσα και τον άνηθο, και τσιγαρίζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δούμε τα υλικά μας να είναι μαλακά και σχεδόν ψημένα, και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το πιπέρι και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.Έχουμε λοιπόν τελειώσει τη γέμιση και πάμε να φτιάξουμε το φύλλο μας.
Μόλις περάσει η ώρα, ξαναπλάθουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Βάζουμε αλεύρι σε μία μεγάλη επιφάνεια (εμένα με βολεύει το τραπέζι) και ανοίγετε τις μπάλες σε 4 λεπτά φύλλα.
Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί. Βάζουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα του ταψιού το λαδώνουμε, και προσθέτουμε το δεύτερο και μετά βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά και ομοιόμορφα. Βάζουμε και το τρίτο φύλλο το λαδώνουμε και προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο. Στρίβουμε τα φύλλα σύμφωνα με την περίμετρο του ταψιού, και τη χαράζουμε σε τέσσερα ή οκτώ κομμάτια τη λαδώνουμε από πάνω και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους διακόσιους βαθμούς, για μία ώρα περίπου. Καλή  επιτυχία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *