Εορταστικά, Συνταγές, Φρούτα & Λαχανικά

ΣΚΟΡΔΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ

Η σκορδαλιά είναι αγαπημένο πιάτο από πολτοποιημένο σκόρδο με κάποια βάση ψωμιού, πατάτας, ξηρών καρπών (ή μείγμα τους) ξίδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, που παραδοσιακά συνοδεύει τον τηγανιτό μπακαλιάρο. Το έθιμο να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά στις 25 Μαρτίου δεν κρύβει κάποιο μυστήριο, απλώς η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι η μία από τις δύο της Σαρακοστής, που η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού (η άλλη είναι η Κυριακή των Βαίων). Επίσης ο παστός μπακαλιάρος ανεβάζει την πίεση και η σκορδαλιά εξαιτίας του σκόρδου έχει την ιδιότητα να την κατεβάζει. Είναι πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα και διάφορες περιοχές δίνουν και την δική τους παραλλαγή. Ας πούμε στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο ονομάζεται Αλιάδα. Δείχνει ότι έχει ιταλική επιρροή καθώς aglio στα Ιταλικά σημαίνει σκόρδο. Στην Κεφαλονιά χρησιμοποιούν ζωμό από βραστό μπακαλιάρο και λεμόνι. Η Μακεδονίτικη σκορδαλιά γίνεται με πατάτα, καρύδια ή αμύγδαλα. Στην Χαλκιδική υπάρχει μια παραλλαγή με φέτα, δυόσμο και λεμόνι. Η Πολίτικη σκορδαλιά γίνεται με ψωμί, αμύγδαλα, κουκουνάρια ή καρύδια και ξίδι, ενώ υπάρχει και μία εκδοχή με φιστίκια Αιγίνης. Μια Ποντιακή παραλλαγή περιέχει αμύγδαλα, γιαούρτι και ξίδι.

Εμείς σας δίνουμε 4 καταπληκτικές βιολογικές συνταγές: Σκορδαλιά με Ψωμί και Καρύδια θα χρειαστείτε: 1/2 μπαγιάτικο ψωμί – 2-3 σκελ. σκόρδο  bio (ή όσες αντέχετε) – 1/4 φλ. ελαιόλαδο bio – 2 κ. σούπας ξύδι bio – 1/2 κ. γλυκού αλάτι – 1/2 φλ. Καρύδια bio. Βάζουμε νερό σ΄ένα μπολ και μουσκεύουμε το ψωμί.  Στην συνέχεια το σφίγγουμε με τις παλάμες μας μέχρι να φύγει το περισσότερο νερό. Χτυπάμε στο μίξερ το σκόρδο και το καρύδι. Μετά προσθέτουμε το ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια αλοιφή. Δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα από κάποιο υλικό. Σερβίρουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Μπορείτε να κάνετε την αντίστοιχη διαδικασία με το γουδί για να γίνει εντελώς παραδοσιακή.

Κεφαλονίτικη Σκορδαλιά Πατάτας: 1 κιλό πατάτες bio   – 3-4 σκελίδες σκόρδο  bio, καθαρισμένες – 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο bio   – χυμός 1 λεμονιού bio  – αλάτι.    Βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε Κόβετε σε μικρά κομμάτια λίγο μπακαλιάρο και τα βράζετε σε κατσαρολάκι με 1 – 1½ ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι. Τα βράζουμε έτσι ώστε να είναι έτοιμα περίπου στον ίδιο χρόνο με τις πατάτες για να είναι και τα δύο ζεστά. Αν υπάρχει μεγάλο γουδί, χτυπάμε πρώτα 3 – 4 σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν αλοιφή και μετά προσθέτουμε μία-μία τις πατάτες, ξεφλουδισμένες και ζεστές. Αν δεν έχουμε γουδί, λιώνουμε το σκόρδο στο μούλτι και μετά χτυπάμε και τις πατάτες. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι. Το μείγμα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου, που πρέπει να είναι χλιαρό, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η αλιάδα ούτε πολύ σφιχτή.

Σκορδαλία Μαϊντανού Σύρος: 1 ματσάκι μαϊντανό bio (μόνο τα φύλλα) – 1 κρεμμύδι bio – 2 σκελίδες σκόρδο bio – 3 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο bio – χυμό από 1 λεμόνι bio – 20ml ξίδι από κόκκινο κρασί bio – 200ml ελαιόλαδο bio – αλάτι, πιπέρι Για  τη σκορδαλιά με μαϊντανό: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στίβετε πολύ καλά, βγάζετε την κόρα και κρατάτε την ψίχα στην άκρη.Βάζετε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε το ψωμί, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιείτε, ενώ συγχρόνως προσθέτετε το ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σκορδαλιά Παντζάρι Πατάτα: 2 παντζάρια bio μεγάλα – 1 πατάτες bio100γρ. ελαιόλαδο bio – 4 σκελίδες σκόρδο bio – 20ml ξίδι λευκό bio – αλάτι, πιπέρι. Βάζετε τις πατάτες σε βραστό, αλατισμένο νερό και τις αφήνετε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου.μέχρι να λιώσουν. Τυλίγετε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε στο μπλέντερ την πατάτα, τα παντζάρια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάτε πολύ καλά ενώ συγχρόνως προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία σκορδαλιά.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τυλίγετε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε στο μπλέντερ την πατάτα, τα παντζάρια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάτε πολύ καλά ενώ συγχρόνως προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία σκορδαλιά . Φτιάξτε και μπακαλιάρο τηγανιτό και καλή σας όρεξη!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *