ΜΠΡΟΚΟΛΟ. ΤΟ “ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ” ΛΑΧΑΝΙΚΟ

ΜΠΡΟΚΟΛΟΥγιεινό και ευέλικτο καθώς μπαίνει σε πολλές συνταγές, το παρεξηγημένο λόγω της έντονης μυρωδιάς του μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, που δίνει γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Κραμβοειδών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία το έκανε γνωστό η Αικατερίνη των Μεδίκων

όταν παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Σήμερα είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς οπαδούς που είτε το αγαπούν, είτε αγαπούν να το μισούν. Στο ράφι του μανάβη μπορεί συνήθως να βρίσκουμε το κλασικό μπρόκολο με την πράσινη κεφαλή που αποτελείται από πολλά μικρά μπουκετάκια, ωστόσο δεν υπάρχει μόνο αυτό. Το αδερφάκι του ακούει στο όνομα μπρόκολο ρομανέσκο και έχει μία ασυνήθιστη αλλά και εντυπωσιακή όψη, καθώς έχει πυραμυδοειδές σχήμα που αποτελείται από πολλές κορυφές με κλειστά άνθη, σε γεωμετρική συμμετρία.Πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C και είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με μόλις 25-30 θερμίδες ανά 100γρ. το μπρόκολο γίνεται απαραίτητη τροφή στο διαιτολόγιό μας, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος

.Δυνατός σύμμαχος της υγείας. Φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, με τα φυτοχημικά που περιέχει να αυξάνουν τη δραστηριότητα ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά του να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων. Επίσης, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα ρίχνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η γεύση του σε αντίθεση με τη μυρωδιά του δεν είναι τόσο έντονη, επιτρέποντάς μας να το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Η πιο κλασσική είναι βραστό ή στον ατμό και σερβιρισμένο με λαδολέμονο, που γίνεται εξαιρετική ζεστή σαλάτα και συνοδευτικό για ψάρι και ψητά κρέατα.

 

Στην Green Family φροντίζουμε να εφοδιάζουμε τα καταστήματά μας καθημερινά με τις καλύτερες ποικιλίες βιολογικού μπρόκολου. Σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς, προμηθευόμαστε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα που μας προσφέρει η φύση.

 

Προτείνουμε: Τάρτα με βιολογικό μπρόκολο

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 φύλλο σφολιάτας Σερραϊκή Ζύμη

400γρ. μπρόκολο βιολογικό σε μικρά μπουκετάκια, βρασμένο

3 αυγά βιολογικά 

1 κρόκο βιολογικό αβγού ελαφρά χτυπημένο

1 φλιτζάνι βιολογική κρέμα μαγειρικής σόγιας NATUMI

1 φλιτζάνι φρέσκο βιολογικό γάλα Αγρόκτημα Λιβαδερού

100γρ βιολογική γραβιέρα LESVIGAL

100γρ βιολογική φέτα ΜΕΝΟΙΚΙΟ, σε μικρούς κύβους

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Απλώνετε τη σφολιάτα σε μια ταρτιέρα, την τρυπάτε σε πολλά σε σημεία με ένα πιρούνι, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα, βάζετε από πάνω βιολογικά φασόλια Green Family και την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, ξεσκεπάζετε και αφήνετε να μισοκρυώσει. Την αλείφετε με τον κρόκο του αβγού και τη γεμίζετε με τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Μοιράζετε από πάνω τα τυριά και το ζαμπόν (αν βάλετε). Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τα μπρόκολα με το μίγμα. Πασπαλίζετε, αν θέλετε, την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί επιπλέον. Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της και τη σερβίρετε χλιαρή μαζί με μια πράσινη σαλάτα.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

X