GreenFamily News, Zero Waste

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ!

RECYCLEΑνακύκλωση είναι η διαδικασία διαχωρισμού, συλλογής και στην συνέχεια ανακατασκευής, αλλά και μετατροπής, μεταχειρισμένων υλικών ή απόβλητων σε προϊόντα, για να ξαναέρθουν στα χέρια των καταναλωτών. Όσα πράγματα βρίσκονται γύρω μας μπορούν όλα να ανακυκλωθούν! Ρούχα, πλαστικά, φιάλες, ηλεκτρικές συσκευές, χαλασμένα τρόφιμα, αποφάγια, αυτοκίνητα.

 

Η ανακύκλωση γίνεται διασκέδαση όταν υπάρχει ανταμοιβή. Η πόλη του Πεκίνου είχε μια έξυπνη ιδέα πλαστικά μπουκάλια. Όταν ο επιβάτης εισάγει ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, ο αισθητήρας το σαρώνει εκτιμώντας την αξία του πλαστικού, δίνοντας το αντίστοιχο εισιτήριο. Η ανταμοιβή είναι ανάλογη με την ποιότητα και τον αριθμό των φιαλών που εισάγονται στο μηχάνημα. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα πλαστικό μπουκάλι στα χέρια τους, είτε πρόκειται για νερό ή για κάποιο άλλο αναψυκτικό, οι Κινέζοι σκέφτηκαν αντί όλα αυτά να καταλήξουν στους δρόμους να χρησιμεύσουν για κάτι καλύτερο. Αυτό το σύστημα, με τις δωρεάν ανταμοιβές, καθιστά την ανακύκλωση πιο ελκυστική, και είναι ένα θετικό βήμα για μια πόλη που είναι ήδη γνωστή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανακύκλωση γίνεται και αφορμή για δημιουργία. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί διάφορες ενέργειες ακόμη και εκθέσεις ανακυκλώσιμων υλικών που μετατρέπονται σε τέχνη και διακόσμηση. Για παράδειγμα το Bicycled είναι μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να συγκεράσει δύο στόχους με ευφάνταστο τρόπο: φτιάχνοντας ποδήλατα από αυτοκίνητα που έχουν αποσυρθεί για παλιοσίδερα ιδέα ανήκει στην ισπανική διαφημιστική εταιρεία Lola Madrid. Αυτοκίνητα και εξαρτήματα αφθονούν και οι δυνατότητες για κατασκευή μοναδικών ποδηλάτων είναι απεριόριστες. Μέταλλο από το σκαρί του αυτοκινήτου χρησιμοποιείται για το πλαίσιο του ποδηλάτου, τα φώτα των φρένων μετατρέπονται σε αντανακλαστήρες, τα χερούλια στις πόρτες αξιοποιούνται ως μοχλοί για τη σέλα. Τα ποδήλατα δεν διατίθενται ακόμα προς πώληση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν σε λίστα αναμονής.

Έτσι λοιπόν, δημιουργούνται νέες τάσεις, ιδέες, μόδα, βασισμένα όλα σε υλικά και πράγματα που δε χρησιμοποιούμε πλέον. Οι diy (do it yourself) κατασκευές, κυριαρχούν πλέον και δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους, να δημιουργήσουν τα δικά τους διακοσμητικά, με χαμηλό κόστος και με πολύ απλά βήματα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά τη φαντασία και τη δημιουργία. Φτιάξτε τραπεζάκια από παλέτες που δε χρησιμοποιούνται πλέον, σκαμπό από παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, βάση κεριών ρεσό από ξύλινα μανταλάκια, κοσμήματα από διάφορα υλικά. Χρησιμοποιήστε τα παλιά πιρούνια και δημιουργήστε μια νέα κρεμάστρα για τα ρούχα. Άπειρες επιλογές και ιδέες. Θα τις ανακαλύψετε όλες σε διάφορα site, θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα και θα έχετε εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα, βοηθώντας παράλληλα κι εσείς σε όλες αυτές τις ενέργειες που αφορούν την ανακύκλωση.

Στον κύκλο των αξιών της Green Family συμπεριλαμβάνεται και η ανακύκλωση, αφού όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα. Σε κάποια προϊόντα μάλιστα, δε θα βρείτε συσκευασία διότι υποστηρίζουμε την αρχή του ZERO WASTE και τα διαθέτουμε προς πώληση χύμα. Έτσι, προσκομίζοντας το δικό σας σκεύος, προμηθεύεστε συγκεκριμένα προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *