GreenFamily News, vegan, Βότανα, Υγεία & Ευεξία

Ασβαγκάντα (Ashwagandha). Ιδιότητες και οφέλη.

Ασβαγκάντα (Ashwagandha). Ιδιότητες και οφέλη.

Μελετώντας τα βότανα και τις ιδιότητές τους, ξεχωρίζουμε το φυτό ασβαγκάντα που ανοίγει τους ορίζοντες της υγείας και ευεξίας για τον καθένα από εμάς.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην Αγιουρβέδα, η οποία αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ολιστικά θεραπευτικά συστήματα.

Προέρχεται από το Withania somnifera (βιθάνια), ένα μικρό αειθαλές θάμνο που συναντάται στην Ινδία και τη Βόρεια Αφρική.

Τα ενεργά συστατικά στην ασβαγκάντα είναι ενώσεις γνωστές ως γουιθανολίδες. Αυτά τα μόρια είναι στεροειδείς λακτόνες που μοιάζουν τόσο στη δράση όσο και στην εμφάνιση με τα ενεργά συστατικά του Ασιατικού τζίνσενγκ (Panax ginseng), γνωστά ως τζινσενοσίδες. Για αυτό, η ασβαγκάντα ονομάζεται από κάποιους και «Ινδικό τζίνσενγκ».

Η ασβαγκάντα έχει πλούσια βιβλιογραφία για τις επιδράσεις της στην ανακούφιση από το στρες, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της διανοητικής συγκέντρωσης.

Συμβάλλει στη μείωση του άγχους (στρες)

Η ασβαγκάντα είναι ίσως πιο γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει το στρες. Ταξινομείται στα προσαρμογόνα, δηλαδή σε ουσίες που βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί το στρες.

Ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαταραχές άγχους. Σε μια μελέτη 60 ημερών σε 60 άτομα με χρόνιο στρες, διαπιστώθηκε ότι όσοι λάμβαναν ασβαγκάντα είχαν αιθητή μείωση του άγχους σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (placebo).

Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η Ασβαγκάντα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω των επιδράσεών της στην έκκριση ινσουλίνης και στην ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Συμβάλει στην υγεία του σπέρματος & την αύξηση της τεστοστερόνης

Η ασβαγκάντα μπορεί να παίζει ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία. Διάφορες έρευνες έδειξαν μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του σπέρματος και την αύξηση τεστοστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν πως με τη λήψη Ashwagandha ανεβαίνει η συγκέντρωση, ο όγκος και η κινητικότητα του σπέρματος.

Συμβάλλει στην μείωση φλεγμονών

Μελέτες δείχνουν ότι η ασβαγκάντα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, αυτοί που λάμβαναν 250mg τυποποιημένου εκχυλίσματος ashwagandha καθημερινά είχαν 36% μείωση της CRP, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μείωση 6% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η λήψη ασβαγκάντα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τη πνευματική απόδοση και τη γρηγορότερη επεξεργασία πληροφοριών, τη μάθηση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Συμβάλλει στην ποιότητα ύπνου

Σύμφωνα με έρευνες φέρεται η ασβαγκάντα να συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου. Σύμφωνα με συγκρίσεις που αφορούσαν εικονικά φάρμακα, η λήψη ασβαγκάντα συνέβαλε στην καταπολέμηση της αϋπνίας σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι η Ασβαγκάντα είναι ένα αρχαίο φαρμακευτικό βότανο με πολλαπλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε την ασβαγκάντα στην καθημερινή σας διατροφή.

Στην Green Family θα βρείτε προϊόντα με Ασβαγκάντα (Ashwagandha)

 

Πηγές

Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal root in human ailments

A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults

An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract

Hypoglycemic activity of withanolides and elicitated Withania somnifera

Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility

Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males

Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction

Effect of standardized aqueous extract of Withania somnifera on tests of cognitive and psychomotor performance in healthy human participants

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *