Uncategorized

ΠΕΠΟΝΙ

Το πεπόνι είναι  πλούσιο σε ασβέστιο, θειαμίνη, νιασίνη,
βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σίδηρο και κάλιο. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό
και οι λίγες θερμίδες το κάνει ιδανικό σύμμαχο για την απώλεια κιλών. 
Είναι εξαιρετικά δροσιστικό, κάτι που υποδηλώνει και η
υψηλότατη ποσότητα νερού που περιέχει (πάνω από 92%).
Αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτίνης, ουσίας με αντιγηραντικές ικανότητες,
ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C,
καθώς μια μερίδα πεπόνι (200γρ) προσφέρει πάνω από το 30% των αναγκών μας στην
εν λόγω βιταμίνη.
Περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή
ενέργειας στον οργανισμό. Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και το πεπόνι είναι
εξαιρετική πηγή καλίου, προλαμβάνοντας και συμβάλλοντας στη ρύθμιση της
αρτηριακής πίεσης.
Το πεπόνι συνήθως είναι άνω του μετρίου όσον αφορά το γλυκαιμικό του δείκτη. Ο
γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα του αίματος μετά
τη λήψη της τροφής. Ο βαθμός ωρίμανσης του πεπονιού επηρεάζει την τιμή του
γλυκαιμικού δείκτη (ποιότητα υδατανθράκων-σακχάρων), επομένως όσοι πάσχουν από
σακχαρώδη διαβήτη ας προτιμάνε μικρές ποσότητες, αλλά και όχι τα πιο ώριμα
πεπόνια (έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο).

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *