Uncategorized

Η διατροφική αξία του καρπουζιού!

To καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο του καλοκαιριού που μας
προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ
αλλά και ως ελαφρύτερο γεύμα. Επίσης, λόγω της μεγάλης του
περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα
προέλευσης την Αφρική. Μάλιστα λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν
καρπούζια 5.000 χρόνια πρίν!

Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά
σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές
πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε
λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό.

Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνάκ.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται
καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζετει λυκοπένιο
και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή
πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη
αλλά και της στοματικής κοιλότητας.

Θρεπτική Αξία Καρπουζιού
Θρεπτικά συστατικά Περιεκτικότητα ανά 100γρ
Νερό: 91,45
Ενέργεια σε kcal: 30
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,61
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,55
Λιπαρά σε γρ: 0,15
Λυκοπένιο σε mcg:4532

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *