Uncategorized

ΚΑΜΟΥΤ

Αρχαία ποικιλία σταριού που προέρχεται πιθανόν από την Αίγυπτο και έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Δημητριακό ευκολοχώνευτο, πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενέργεια και πρωτεΐνες, έχει
πολλές φυτικές ίνες και είναι φτωχό σε λίπος. Από μικροθρεπτικά συστατικά,
αποτελεί καλή πηγή θειαμίνης, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, σιδήρου, φωσφόρου και
σεληνίου.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση των σιτηρών της συνήθους
διατροφής από προϊόντα με καμούτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από
καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, καθώς στους συμμετέχοντες που το
κατανάλωσαν, υπήρξε σημαντική μείωση της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης,
καθώς και της γλυκόζης του αίματος.

Επίσης, μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και υπήρξε
αύξηση του καλίου και του μαγνησίου στο αίμα. Βέβαια, αυτή είναι η πρώτη έρευνα
σε ανθρώπους που εξέτασε τα οφέλη του καμούτ στο καρδιαγγειακό σύστημα και
πρέπει να πραγματοποιηθούν στο μέλλον κι άλλες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη
του για την υγεία.

Το καμούτ είναι πολύ καλή πηγή λουτεΐνης η οποία
ανήκει στα καροτενοειδή και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *