ΧΑΛΒΑΣ: Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

xalvas-poso-threptiko-einai-to-glyko-tis-nisteias_15899_XLΟ βιολογικός χαλβάς αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο διαδεδομένο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο. Η ιστορία του είναι μακροχρόνια καθώς αποτελεί παραδοσιακό γλυκό εδώ και αρκετές γενιές. Όσον αφορά την ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική λέξη «hulw» (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Στο ξεκίνημα, λοιπόν, της Σαρακοστής, ο χαλβάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Είναι όμως θρεπτικός; Κύριο συστατικό του βιολογικού χαλβά που καταναλώνουμε κυρίως κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι το βιολογικό ταχίνι. Ο γνωστός βιολογικός χαλβάς, λόγω του σουσαμιού αλλά και των ξηρών καρπών που συνήθως περιέχει αποτελεί ένα απόλυτα θρεπτικό και ταυτόχρονα γευστικό τρόφιμο.

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, σημαντικές ειδικά κατά τη διάρκεια της νηστείας κατά την οποία εκλείπουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνων ζωικής προέλευσης, και ‘’καλά’’ λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λόγω του σουσαμιού, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη καλή λειτουργία του οργανισμού. Ακόμη, η περιεκτικότητα του σε σελήνιο και βιταμίνη Ε, προσδίδει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες, σημαντικές για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Προσοχή όμως χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης, καθώς τα 100γρ μας δίνουν από 350-450 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε κακάο, ξηρούς καρπούς, επικάλυψη σοκολάτας κ.α.).

Απολαύστε επομένως, τη Σαρακοστή και εντάξτε στο καθημερινό σας διατροφικό πλάνο μια μικρή ποσότητα βιολογικού χαλβά και επωφεληθείτε όχι μόνο από την υπέροχη και γλυκιά γεύση του αλλά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Εσείς ποια γεύση θα επιλέξετε;

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.