Καθώς ο κορονοϊός χτύπησε και την δική μας πόρτα, ας δούμε από διατροφικής άποψης τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει ….
Η διατροφή παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας!! Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (C, E, σελήνιο, καροτενοειδή κλπ) των τροφών, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που ευνοούν λοιμώξεις και ιώσεις. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να έχουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο μας!
Ειδικά τώρα που μένουμε περισσότερες ώρες σπίτι καλό θα ήταν να μην τρώμε συναισθηματικά… από ανία , βαρεμάρα, στεναχώρια ή άγχος αλλά να τηρούμε τα 3 βασικά μας γεύματα και τα 2-3 υγιεινά σνακ στο ενδιάμεσο…. Βρίσκουμε λοιπόν λαχταριστές αλλά και υγιεινές επιλογές ειδικά για τα παιδιά που περιορισμένα στο σπίτι θα αναζητούν γλυκούς πειρασμούς!! Αντί αυτών ειδικά μετά το μεσημέρι που αρχίζει η μάχη της τηλεόρασης και το κυνήγι της ζάχαρης μπορούμε να μπούμε μαζί τους στην κουζίνα και να φτιάξουμε:
- Μίξερ φρούτων με εσπεριδοειδή και λίγο τζίντζερ
- Μίλσεικ με κεφίρ ή γιαούρτι , μπανάνα, λιναρόσπορο και μέλι
- Μους με κακάο, φρούτα και μέλι
- Κέικ καρότου ή φρούτων
- Μπάρες δημητριακών με ωμούς καρπούς και φρούτα για σνακ αλλά και
- Πίτσα με τυριά και λαχανικά, μπρουσκετάκια ή πιτούλες
- Σούπες και
- Σπιτικά μπέργκερ για τέλεια βραδινά!!
Όσον αφορά τώρα εμάς τα μεγάλα παιδιά και ειδικά τους ηλικιωμένους που απειλούνται περισσότερο φροντίζουμε αρχικά τις καθημερινές μας συνήθειες! Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και ειδικά η ζάχαρη ρίχνουν το ανοσοποιητικό μας… καθημερινός στόχος λοιπόν το να καλυφτούμε με ..
- Βιταμίνες και μέταλλα με 3 μερίδες φρούτων εποχής όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, μήλο, αβοκάντο, ρόδι αλλά και 2 μερίδες λαχανικών όπως μπρόκολο, κουνουπίδι , σπανάκι, καρότο, ρεπάνι
- Πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας ειδικά σε άτομα με χαμηλό σίδηρο, επιβάλλεται μοσχάρι 1 φορά/εβδομάδα και 2 φορές κατανάλωση ψαριού καθώς περιέχει Ω-3 λιπαρά τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας!
- Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Ε(αμύγδαλα, ηλιόσποροι, ελιές, σπανάκι , μπρόκολο, ακτινίδιο) ενισχύουν την άμυνα.
- Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α(σκούρα φυλλώδη λαχανικά, βαθιά κίτρινα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγό)
- Αφθονο νερό (8 ποτήρια) αλλά και φυσικά αφεψήματα όπως τσάι ή χαμομήλι ειδικά με λεμόνι και τζίντζερ καθώς καταπολεμά τις λοιμώξεις και βελτιώνει την κυτταρική υγεία.
- Καθώς το έντερο μας είναι το κλειδί για ένα καλό ανοσοποιητικό αφού εκεί απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά .. καταναλώνουμε προβιοτικά που τα βρίσκουμε σε γιαούρτι, κεφίρ ή ξινόγαλα!
- Κάθε μέρα στο πιάτο μας δεν ξεχνάμε τα φυσικά αντιβιοτικά – αντισηπτικά όπως δενδρολίβανο, άνηθο , ρίγανη, κανέλα, γλυκάνισο, βασιλικό, τζίντζερ μα κυρίως την πρόπολη (ίσως το καλύτερο φυσικό αντιβακτηριακό), το μέλι και την εχινάκεια.
Για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας αλλά και για να μην σας στοιχίσει αρκετά επιπλέον κιλά ο περιορισμός στο σπίτι…. το βασικό είναι να μην απομονωνόμαστε και να μην ξεσπάμε στο φαγητό!! Μιλάμε, γελάμε, διαβάζουμε, κοιμόμαστε καλά, δραστηριοποιούμαστε εντός σπιτιού, πίνουμε πολλά υγρά και τρώμε σωστά… Γενικά φροντίζουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας…
ΤΖΙΩΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
(MS Pr Eating Disordes and Obesity) National Centre for Eating Disorders.