GreenFamily News, Υγεία & Ευεξία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

διατροφικη πυραμίδα εφήβων

Τα φαγητά που κάνουν καλό στο μυαλό περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθάνε τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να είναι γεμάτος ενέργεια και ικανός να συγκεντρωθεί. Eίναι και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν έχετε διάβασμα ή γενικά όταν κάνετε κάποια εργασία που απαιτεί αρκετή σκέψη. Μερικές τροφές που βοηθάνε πνευματικά – κάνουν καλό στο μυαλό είναι τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαύρη σοκολάτα. Αυτές οι τροφές αντιμετωπίζουν την πνευματική κόπωση και όταν είναι βιολογικές κάνουν ακόμα περισσότερο καλό γιατί ταυτόχρονα βοηθάνε τη σωματική υγεία και τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές τοξίνες. Βελτιώνει επίσης στη συγκέντρωση του μυαλού και βελτιώνει τη σκέψη. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνη Β6 και Β12 οι οποίες βοηθάνε επίσης στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά όμως τα οποία βοηθάνε το μυαλό και στην καλύτερη πνευματική εστίαση είναι οι ντομάτες, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μούρα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φολικό οξύ το οποίο βοηθάει στη συγκέντρωση και στην αποφυγή “προβλημάτων μνήμης” όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Κ που είναι χρήσιμη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα μούρα βελτιώνουν τη λειτουργία των μοριακών σημάτων του εγκεφάλου και βοηθάνε στη συγκέντρωση. Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου μας. Κάποια τέτοια είναι το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε. Τα ψάρια και ιδιαίτερα ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθάνε στη συγκέντρωση του μυαλού. Τα αυγά περιέχουν μία βιταμίνη που αποτελεί βασική ουσία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες διατροφής που βοηθάνε σε “αποδοτικότερο διάβασμα”. 1- Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωϊνό: Μαθητές και φοιτητές που δεν τρώνε πρωϊνό, νιώθουν κουρασμένοι, νευρικοί και σπανίως μπορούν να αποδώσουν σωστά. Επίσης ένα δύσπεπτο πρωϊνό με ζάχαρη και πολλά λιπαρά μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα. 2- Το ημερήσιο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων με ιδιαίτερη κατανάλωση στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. 3- Καταναλώστε μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Αυτός  ο τρόπος διατροφής εξασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία του εγκεφάλου με γλυκόζη και ελαττώνει το αίσθημα της κόπωσης. 4- Προτιμήστε υγιεινά σνακ. Φρέσκους βιταμινούχους χυμούς, σπιτικές πίτες, σπιτικά κεϊκ, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Βιομηχανοποιημένα σνακ και αναψυκτικά, έτοιμα γλυκά, μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, πνευματική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης. 5- Λίγη σοκολάτα 2-3 φορές την εβδομάδα βοηθάει, γιατί τα συστατικά της σχετίζονται με την τόνωση, τη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση του άγχους. Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα. 6 – Πίνετε μικρές ποσότητες νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί έτσι ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του οργανισμού. Επίσης η κατανάλωση υγρών χωρίς ζάχαρη βοηθάει επίσης. Αποφυγή στην υπερβολική κατανάλωση καφέ γιατί δημιουργεί νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *