GreenFamily News, Δυσανεξία, Υγεία & Ευεξία

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

gluten

Η δυσανεξία στη γλουτένη γνωστή και ως κοιλιοκάκη, σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχτούν τη γλουτένη και όταν την καταναλώνουν, ο οργανισμός τους ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές. Κάποιοι απ’ όσους πάσχουν από τη δυσανεξία αυτή δεν το γνωρίζουν καθώς τα συμπτώματα ποικίλλουν από πιο ήπια, σε πιο σοβαρά: κόπωση, νευρολογικά συμπτώματα, προβλήματα στην πέψη, ημικρανίες, φλεγμονή στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, αναιμία, διατροφικές ελλείψεις, φούσκωμα, γαστρεντερικά συμπτώματα, δυσκοιλιότητα κ.ά.
Αν όμως προσαρμόσετε στη διατροφή σας ένα μοντέλο διατροφής απαλλαγμένο από τη γλουτένη μπορείτε να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή, χωρίς
συμπτώματα που ταλαιπωρούν. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε τροφές που προέρχονται από δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη, όπως: καλαμπόκι σε κάθε μορφή, ρύζι (είτε είναι άσπρο, είτε καστανό, είτε μπασμάτι κ.λπ), κινόα, σόγια, αλεύρι από καλαμπόκι, ρύζι, πατάτα ή σόγια. Σε τροφές όπως: γάλα, βούτυρο, φρέσκα αβγά, τυρί, σκέτο γιαούρτι, κανόλλα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, καρύδια και γενικά ωμούς ξηρούς καρπούς, φασόλια, φακές και αλεύρι
που παράγεται από αυτά. Στο αποσταγμένο ξίδι.
Δεν πρέπει να προτιμάτε τροφές που περιέχουν: κριθάρι (βύνη), σιμιγδάλι, σιτάρι, αλεύρι σκληρό, φαρίνα και σε οτιδήποτε περιέχει αλεύρι (κέικ, φρυγανιές, κουλουράκια, ψωμί κ.ά.). Αλλαντικά
άγνωστης σύστασης. Ξίδι από βύνη. Μπύρα, παναρισμένα με αλεύρι πουλερικά, κρεατικά, θαλασινά και λαχανικά. Στη σίκαλη και τα προϊόντα σικάλεως.  Σε μακαρόνια φιδέ,
πλιγούρι κριθαράκι, χυλοπίτες και δημητριακά, εκτός κι αν κάποια από αυτά αναφέρουν ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Σε σνακ τύπου γαριδάκια, πατατάκια κ.ο.κ.
Σε σάλτσες και έτοιμες σαλάτες που μπορεί να περιέχουν γλουτένη κ.α. πολλά.  Στα Green family θα βρείτε σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη από αλμυρές και γλυκές γεύσεις που ουσιαστικά δεν θα σας αφήσουν να στερηθείτε τίποτα κυρίως χωρίς να επιβαρυνθεί ο οργανισμός! Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας και του οργανισμού σας εν γένει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *