Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς μας τι ποσοστό του φαγητού ή των τροφίμων που δεν καταναλώνουμε πάει στον κάδο απορριμμάτων;
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και Σπατάλη του φαγητού, είναι αξιοσημείωτη η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, και ειδικότερα της Lisanne van Geffen, η οποία μελετά την απώλεια του φαγητού στα νοικοκυριά και την επίδραση που θα έχει η μείωσή της σπατάλης αυτής.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει έναν Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG) για τη μείωση κατά το ήμισυ των απορριμμάτων τροφίμων κατά κεφαλή έως το 2030. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότερες χώρες έχουν ενταχθεί στον αγώνα κατά του Food Waste. Σύμφωνα με το άρθρο, τα περισσότερα απόβλητα φαγητών απορρέουν από τα σπιτικά νοικοκυριά. Η πρόκληση της μείωσης των αποβλήτων καταναλωτικών τροφίμων στο μισό έως το 2030 είναι τεράστια και μπορεί να χρειαστεί κάτι περισσότερο από την αλλαγή συμπεριφοράς του ίδιου του καταναλωτή, αναφέρει η καθηγήτρια.
Αν μελετήσουμε κι εμείς, ανεπίσημα, τα πρότυπα της ελληνικής οικογένειας θα διαπιστώσουμε ότι πάντα το τραπέζι είναι γεμάτο και η νοικοκυρά θέλει να έχει σε αφθονία όλα τα τρόφιμα στη διάθεσή της, το ψυγείο γεμάτο και την κατσαρόλα με μια παραπάνω μερίδα. Όμως, που καταλήγει το φαγητό αυτό όταν δεν καταναλώνεται; Μήπως πρέπει να αναλογιστούμε λύσεις για να συμβάλλουμε στη μείωση των τροφίμων που απορρίπτονται;
Η Green Family και η ομάδα RND έχει σκεφτεί και σας προτείνει μερικά tips:
- Κομποστοποίηση φρούτων και λαχανικών (από φλούδες, κουκκούτσια κλπ) για μετέπειτα χρήση στο έδαφος
- Οργάνωση και διαλογή των τροφίμων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού
- Προσφορά του φαγητού που έχει περισσέψει σε κάποιο ίδρυμα ή άνθρωπο που το έχει ανάγκη
- Αν έχετε φρούτα αρκετά ώριμα στη φρουτιέρα σας, αναζητήστε συνταγές για κάποιο γλυκό (π.χ. με 3 πολύ ώριμες μπανάνες φτιάχνονται τα νοστιμότερα cookies και Banana Bread)
- Αν έχετε γάλα το οποίο πλησίασε την ημερομηνία λήξης του, χρησιμοποιήστε το και αυτό σε κάποια συνταγή (που να περιλαμβάνει ψήσιμο ή βράσιμο)