Μεσημεριανό, Συνταγές, Φρούτα & Λαχανικά

ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ

FRIKASE

Μια υγιεινή και άκρως γευστική πρόταση ημέρας, θρεπτική για μας και τα παιδιά μας είναι φρικασέ με τρυφερό βιολογικό Ελληνικό μαρουλάκι και βιολογικό μοσχάρι Τρικάλων. Το μαρούλι συνήθως το τρώμε ωμό σε σαλάτες και κατά αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε πολύ καλά τα θρεπτικά συστατικά του. Μπορούμε όμως να το μαγειρέψουμε σαν φρικασέ. Το φρικασέ (fricasée) αναφέρεται σαν φαγητό κατσαρόλας και συνήθως γίνεται με αρνί, χοιρινό, κατσίκι και το συνοδεύουμε με κάποιο λαχανικό και σάλτσα αυγολέμονο. Βέβαια η αλήθεια είναι πως το αυγολέμονο συνηθίζεται στο ελληνικό φρικασέ, ενώ στην Γαλλία από όπου και προέρχεται, παρασκευάζεται με μια κρεμώδης σάλτσα η οποία αποτελείται από βούτυρο, κορν φλάουρ και γάλα ή κρέμα γάλακτος. Εμείς φυσικά προτιμάμε την ελληνική παραλλαγή και την απογειώνουμε με το βιολογικό Ελληνικό μοσχάρι.

Θα χρειαστούμε: 1200 – 1500 γραμ. μοσχάρι BioΕΥΜΑΙΟΣ– 2 ξερά κρεμμύδια bio ψιλοκομμένα  – ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο bio – 8 φρέσκα κρεμμυδάκια bio σε ροδέλες – 3 μεγάλα μαρούλια bio χοντροκομμένα – 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο – μαϊντανό bioαλάτι χονδρό Μεσολογγίου πιπέρι.
Για το αυγολέμονο: 3 ελληνικά αυγά bio σε θερμοκρασία δωματίου – 2 λεμόνια bio (τον χυμό τους) – ⅔ φλυτζ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό – 1 πρέζα αλάτι

Κόβουμε το βιολογικό μοσχάρι σε μερίδες, το πλένουμε και σωτάρουμε ελαφρυά και από τις δύο πλευρές στο ελαιόλαδο με το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε τόσο νερό που να το σκεπάζει. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 70΄- 80΄ περίπου,  μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα). Αφού έχουμε χοντροκόψει τα μαρούλια, συνεχίζουμε με τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ψιλικόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο και το μαϊντανό.
Όταν μαλακώσει το μασχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα, τα πιέζουμε λίγο,ανακατεύουμε και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τ᾿ αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20′ –  25′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με ζουμάκι. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).

Αυγολέμονο. Όταν το φαγητό γίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πιο λίγο, βγάζουμε ⅔ της κούπας ζουμί από την κατσαρόλα, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια. Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκκους έναν – έναν, κι όταν απορροφηθούν οι κρόκκοι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό από το φαγητό. Ρίχνουμε λίγο – λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο. Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε το φαϊ με το αυγολέμονο. Κουνάμε την κατσαρόλα αρκετά για να ανακατευτεί καλά και η σάλτσα να πάει παντού. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, για 15” δευτερόλεπτα (να ψηθεί λίγο το αυγό) και μετά αποσύρουμε. Καλή σας όρεξη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *