ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

759e25f54897eabed6d114131e4b392f

Το πορτοκάλι έχει επικρατήσει ως η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C στον κόσμο, παρ’ όλο που υπάρχουν άλλες τροφές με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα της πολύτιμης βιταμίνης. Εκτός από βιταμίνη C, όμως, περιέχει επίσης σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Πιο συγκεκριμένα 100 γραμμ. πορτοκάλι περιέχουν μεταξύ άλλων: 75% βιταμίνη C, 4% ασβέστιο, 8% θειαμίνη, 5% βιταμίνη Β5, 4% ποτάσιο, 4% βιταμίνη Β6, 0,7 γραμμ. πρωτεΐνη και 46 θερμίδες.Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε ζωντάνια και ευεξία, ενώ η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα. Ένας χυμός πορτοκάλι συνίσταται από τους διατροφολόγους ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού.

Τις γιορτινές μέρες έχει την τιμητική του σε γλυκά και φαγητά, αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού, ενώ όλο το χειμώνα μας γλυκαίνει με τη γεύση του, είτε ως χυμός, είτε ως ζουμερό κομμάτι φρούτου. Πειραματιστείτε με το χυμό και το ξύσμα του στην μαγειρική σας για ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Δώστε για παράδειγμα μια διαφορετική νότα σε ένα κλασικό πιάτο, όπως είναι το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο περιχύνοντάς το, όχι μόνο με χυμό λεμονιού αλλά και πορτοκαλιού. Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι επίσης από τα βασικά συστατικά αν θέλετε να φτιάξετε γλυκόξινη, κινέζικη σάλτσα στο σπίτι, αλλά και μια εξαιρετική αρωματική προσθήκη, μαζί με λίγο ξύσμα, στην ζύμη του κέικ.

Για πιο προχωρημένους μάγειρες και μαγείρισσες κάντε σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι, γλυκό του κουταλιού και γιατί όχι, πάπια πορτοκάλι. Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού, τέλος, που προέρχεται από την φλούδα του, κατέχει περίοπτη θέση στην αρωματοθεραπεία, λόγω του ιδιαίτερου αρώματός του και των ιδιοτήτων του. Ρίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκάλι στα κεριά σας και νιώστε το άρωμά του να διαχέεται στον χώρο. Έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και γι’ αυτό θα σας ηρεμήσει και θα σας αναζωογονήσει. Φυσικά και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας. Παρακάτω αναφέρονται κάποια από αυτά.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Μία ένωση που βρίσκεται στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, που ονομάζεται D-λιμονένιο, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα πορτοκάλια είναι η εσπεριδίνη. Η εσπεριδίνη και η πηκτίνη στα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά υψηλότερη στον εσωτερικό φλοιό, παρά στην πορτοκάλι τους σάρκα. Η πηκτίνη φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από το σώμα και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φλαβονοειδές που ονομάζεται εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στα πορτοκάλια, μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Τα πορτοκάλια περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ και ερπεριδίνη, που προωθούν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τρώγοντας ένα πορτοκάλι την ημέρα, κρατάτε το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιές.

Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα πορτοκάλια βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και στη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων. Σε μια μελέτη στη Βρετανία, βρέθηκε ότι ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών διαταραχών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Προωθεί τη σεξουαλική υγεία

Το πορτοκάλι περιέχει φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιές σπέρμα, το οποίο το προστατεύει από γενετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ισχυρή περιεκτικότητα βιταμίνης C στο πορτοκάλι, διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφρά

Η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Σε μια προκαταρκτική μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη άλλων εσπεριδοειδών, για την πρόληψη των λίθων των νεφρών. Πάντως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών.

Στα φυσικά μας καταστήματα όπως και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε βιολογικά πορτοκάλια ποικιλίας : merlin, new hall, navalina και χυμού.

Τα βιολογικά προϊόντα συνιστούν μια πολύ σημαντική διατροφική επιλογή, έχουν θρεπτικά συστατικά, είναι εύγευστα και διατηρούν τη γεύση τους αναλλοίωτη και ωφελούν σημαντικά την υγεία μας.

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

X