Κανένα φαγητό δεν έχει νοστιμιά και χάρη αν δεν το αρωματίσουμε με επιλεγμένα μπαχαρικά…
Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικά από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά και τη χρήση τους στα φαγητά.
Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι.
Το συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. το γλυκάνισο, η κανέλα, το γαρίφαλο) καλό είναι να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα, λοιπόν, κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.
Γενικά έχει τη χρήση της ρίγανης (ταιριάζει, δηλαδή, σε σαλάτες, ντάκο κλπ.), αλλά πηγαίνει πολύ και με θαλασσινά. Το θυμάρι είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.
Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το κάρρυ για να δώσετε άρωμα σε κρέατα και ρύζι ή ριζότο με λαχανικά. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες έθνικ κουζίνας με ντομάτα, ενώ γνωστοί σεφ το συνδυάζουν με γάλα καρύδας.
Είναι ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που κυριαρχεί στην ανατολίτικη κουζίνα. Βάλτε το κύμινο στον κιμά ή πάνω από όσπρια στο φούρνο (π.χ. γίγαντες).
Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.
Προσθέστε το ολόκληρο σε σάλτσες, για να τις αρωματίσει και να τους δώσει πικάντικη γεύση.
Συνδυάζεται ωραία με αυγά, τυρί και κοτόπουλο, ενώ ταιριάζει σε ορισμένες συνταγές για ψάρι.
Ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη του χρήση, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Σπάστε κόκκους πιπεριού σε γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί. Συνδυάζεται, επίσης, με ζεστά ζυμαρικά αρκεί να σοτάρετε πιπέρι, βούτυρο και σκόρδο.
Πρόκειται για ακριβό και πολύ ανώτερο ποιοτικά μυρωδικό. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες που συνοδεύουν ψάρι.
Μπαίνει παντού. Ταιριάζει, όμως, κυρίως με ντομάτες (νωπές ή σάλτσες ντομάτας), πατάτες φούρνου και κοτόπουλο. Προσθέστε λίγη ρίγανη σε σαλάτες, σε μαρινάδες για ψητά κρέατα ή σε σούπες (π.χ. σε κρύα ντοματόσουπα ή πατατόσουπα).
Και πολλά ακόμα μπαχαρικά που μπορείτε να ανακαλύψτε στη σελίδα greenfamily.gr!