Green Chef, GreenFamily News, Απογευματινό, Βραδυνό, Καρποί & Ξηρά φρούτα, Μεσημεριανό, Υγεία & Ευεξία, Φρούτα & Λαχανικά

Κετογενική δίαιτα

Κετογενική δίαιτα ή αλλιώς keto diet είναι η δίαιτα που στηρίζεται στην κατανάλωση πολλών λιπαρών και ταυτόχρονα στην ελάχιστη κατανάλωση υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο αυτής της διατροφής περιλαμβάνει περίπου 10% υδατανθράκων, 30% πρωτεϊνών και μεγάλη κατανάλωση λιπαρών που ανέρχεται στο 60%.

Ανατρέχοντας στην ιστορία,το μοντέλο αυτό πρωτοπεριγράφηκε το 1921 από τον Russel Wilder, όταν προτάθηκε σαν διατροφική θεραπεία για τις εμμένουσες επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά. Και, όντως, η κετογονική διατροφή χρησιμοποιείτο ως θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις μέχρι την επικράτηση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει βρει πολλούς πιστούς οπαδούς με στόχο την απώλεια βάρους.

Τροφές ΚΕΤΟ

Σε αφθονία μπορούν να καταναλώνονται : λάδι*, ξηροί καρποί*, αβοκάντο*, βούτυρο*, λάδι καρύδας* και όλων των ειδών τα λιπαρά
Σε σχετικά υψηλή ποσότητα :τρόφιμα με πρωτεΐνες (κρέας*, τυρί*, αυγά*, ψάρια, κοτόπουλο* κλπ)
Σε πολύ ελάχιστες ποσότητες: τρόφιμα που περιέχουν έστω και μικρές ποσότητες υδατανθράκων, όπως τα λαχανικά*, τα φρούτα*, τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά*.

Τι επιτυγχάνεται με τη δίαιτα;
Η κετογονική διατροφή ωθεί το σώμα μας να αξιοποιεί τα αποθέματα λίπους ως καύσιμο για τους ιστούς του σώματος. Η διάσπαση του λίπους οδηγεί στη δημιουργία «κετονικών σωμάτων» (εξού και το όνομά της) τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας αντί για την γλυκόζη, μια κατάσταση που ονομάζεται «κέτωση». Η διαδικασία αυτή ξεκινά 3-4 μέρες μετά την έναρξη της δίαιτας.

* προτιμήστε  βιολογικά προϊόντα τα οποία συνιστούν μια πολύ σημαντική διατροφική επιλογή, έχουν θρεπτικά συστατικά, είναι εύγευστα και διατηρούν τη γεύση τους αναλλοίωτη και ωφελούν σημαντικά την υγεία μας.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *