GreenFamily News, Παιδί, Υγεία & Ευεξία

Κοιλιοκάκη. Ερωτήσεις και απαντήσεις.

Η παγκόσμια ημέρα Κοιλιοκάκης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Μαΐου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Κοιλιοκάκης, δείτε μερικές ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις σχετικά με την κοιλιοκάκη.

  1. Τι είναι η νόσος Κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη η  οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού.

Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών (ή τις τροφές) μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

Δυστυχώς ενώ ένας άνθρωπος έχει τα γονίδια της νόσου εκ γενετής, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του- για παράδειγμα στη γέννησή του, κατά τη διάρκεια μία ασθένειας, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα. Για την  πλειονότητα όμως των ανθρώπων, η διάγνωση γίνεται στη μέση ηλικία.

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να περιλαμβάνουν κούραση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αναιμία, κοιλιακή δυσφορία, απώλεια βάρους, εμετό και πληγές στη στοματική κοιλότητα. Αρκετά είναι όμως τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Παιδιά με κοιλιοκάκη πιθανόν να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα όπως επίσης και απώλεια βάρους ή καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη αν δεν θεραπευτεί η νόσος.

Επίσης, η ερπητοειδής δερματίτιδα  (Ε.Δ.) είναι μία σχετική πάθηση που επηρεάζει το δέρμα και ενδέχεται να παρουσιάζεται σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Επομένως, μολονότι η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο έντερο, τα συμπτώματα δεν είναι πάντοτε εμφανή.

  1. Είναι κολλητική ασθένεια; Πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι;

Η κοιλιοκάκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Όταν υπάρχει κοιλιοκάκη εντός της οικογένειας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 1/10 ώστε να εμφανίσει και κάποιο άλλο μέλος τη νόσο. Συνεπώς οποιοσδήποτε έχει στην οικογένειά του ιστορικό με κοιλιοκάκη, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, ευτυχώς ελαχιστοποιούνται ή και μηδενίζονται όσο τηρεί κανείς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν διαγνωσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, παιδικού διαβήτη ή καρκίνου του εντέρου είναι αυξημένος.

  1. Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι υποπτεύονται ότι πιθανώς πάσχουν από τη νόσο;

Θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Για τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και εάν αυτές είναι θετικές τότε εν συνεχεία μία βιοψία του εντέρου, η οποία πραγματοποιείται από ένα γαστρεντερολόγο με ελαφρά νάρκωση του ασθενή στο νοσοκομείο της περιοχής τους.

  1. Θεραπεύεται ή πώς διαχειρίζεσαι την συγκεκριμένη πάθηση;

Αφού διαγνωστείτε για πρώτη φορά με κοιλιοκάκη, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πώς να αλλάξετε τη διατροφή σας.  Ίσως χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να ρυθμίσετε τη δίαιτά σας, αλλά με λίγη υπομονή θα τα καταφέρετε.

Πρέπει να θυμάστε ότι πριν από τη διάγνωση  το έντερο είχε υποστεί βλάβη από τη συχνή και  μακρόχρονη κατανάλωση γλουτένης.  Υιοθετώντας τη δίαιτα ΧΓ, το έντερο θα αρχίσει να θεραπεύεται αλλά ίσως χρειαστούν έως και 2 χρόνια για πλήρη αποκατάσταση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα ήδη από την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας.

  1. Τι περιλαμβάνει η θεραπεία αντιμετώπισης;

Μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης αποτελεί η πλήρης αποφυγή οποιουδήποτε τροφίμου και προϊόντος περιέχει γλουτένη.

Αρκετές είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, εξίσου όμως πολλές είναι και αυτές που δεν περιέχουν γλουτένη, συνεπώς πρέπει να διατηρεί κανείς μία θετική στάση.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα προϊόντα του, τα δημητριακά, η βρώμη, η μπύρα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κ.λ.π.

Το ρύζι, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, το ψάρι και τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τρόφιμα απολύτως ασφαλή, πάντα όμως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στην προετοιμασία του φαγητού, καθώς ακόμα και ίχνη γλουτένης είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν έξαρση των συμπτωμάτων.

Κάποια τρόφιμα κατασκευαστών είναι πραγματικά εκπληκτικά και φέρουν την ένδειξη ελεύθερης γλουτένης, συνεπώς δε μένει παρά να τα  αναζητήσετε.

  1. Μπορείτε να λάβετε τρόφιμα ΧΓ βάσει συνταγής ιατρού;

Ναι, μπορείτε να έχετε πλήρη διατροφή και πολλαπλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, ζυμαρικά, κουλουράκια, κλπ, βάσει συνταγής ιατρού μέσω φαρμακείων και καταστημάτων υγιεινής διατροφής δωρεάν.

Στα καταστήματα Green Family καθώς και στο www.greenfamily.gr θα βρείτε σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη από αλμυρές και γλυκές γεύσεις που ουσιαστικά δεν θα σας αφήσουν να στερηθείτε τίποτα κυρίως χωρίς να επιβαρυνθεί ο οργανισμός!

Πηγές : Κοιλιοκάκη Ελλάς, medNutrition.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *