Υγεία & Ευεξία, Φρούτα & Λαχανικά

ΚΟΚΚΙΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

FRAOYLES RODI

Tα κόκκινα βιολογικά φρούτα περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, βιταµίνες και πολλά ιχνοστοιχεία και κάθε φρούτο ξεχωριστά, µπορεί να περιέχει και κάποια µοναδικά θρεπτικά συστατικά επιπλέον. Τα κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στα φυτοθρεπτικά συστατικά λυκοπένιο και ανθοκυανίνες -φυσικές χρωστικές ουσίες! Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των φυτοχηµικών ουσιών και εκτός από την ντοµατούλα στην οποία βρίσκεται άφθονο, λυκοπένιο συναντάµε και στα κόκκινα γκρέιπφρουτ, τα κόκκινα σταφύλια, την γκουάβα, την παπάγια, τις κόκκινες πιπεριές και το καρπούζι. Τι είναι όµως το λυκοπένιο και ποια η δράση του; Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ουσιαστικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου -υπεύθυνες για την καταστροφή κυττάρων και ιστών- που δηµιουργούνται στη διάρκεια του χρόνου κατά το µεταβολισµό των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου αλλοιώνουν το DNA του οργανισµού, επιταχύνουν τη γήρανση και µεταξύ άλλων προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης προστατεύει το δέρµα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, ρίχνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης στο αίµα, ενώ διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει από διαβήτη, οστεοπόρωση, από διαταραχές στην όραση και από την ανδρική υπογονιµότητα. Η ανθοκυάνη που είναι έντονα παρούσα στις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και το κόκκινο μήλο, είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κρατά την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες, παρούσες στα κεράσια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι ωφέλιμες σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή άλλες μορφές αρθριτικής φλεγμονής. Φράουλα bio: Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταµίνες Β9, C και Κ, ιώδιο, ποτάσιο, µαγνήσιο, αν και το πιο ισχυρό συστατικό τους είναι το µαγγάνιο. Λειτουργεί σαν συνένζυµο που βοηθά το µεταβολισµό, δηµιουργεί συνδετικούς ιστούς, διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισµό και ρυθµίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίµα. Κόκκινο µήλο bio: Περιέχει φυτικές ίνες, βιταµίνες Α και C, στερόλες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, φολικό οξύ, βιοτίνη, και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισµό. Διατηρεί υγιή τα αιµοφόρα αγγεία, προστατεύει την καρδιά, βοηθά στην απώλεια βάρους, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και διευκολύνει τη χώνεψη.  Ρόδι bio: Αν «σπάσουµε» το ρόδι θα βρούµε µέσα πολλές φυτικές ίνες, βιταµίνες, σίδηρο, κάλιο και µεγάλη αντιοξειδωτική δράση που οφείλεται στο συνδυασµό ανθοκυανίνων, τανινών και ελλαγικού οξέως. Κάνει καλό σχεδόν στα πάντα µε πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Δεν έχει χαρακτηριστεί καθόλου τυχαία ως µία από τις σούπερ τροφές. Γκρέιπφρουτ κόκκινο bio: είναι η μεγάλη περιεκτικότητα του σε σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ είναι το κύριο δραστικό συστατικό της ασπιρίνης και αυτό του δίνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθάει σαν αντιπυρετικό και είναι κατάλληλο για καταρροή, γρίπη και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα, μέσω των απεκκριτικών οργάνων, και μπορεί να ανακουφίσει άμεσα άσθμα, βρογχικά, κρυολογήματα, κόπωση και ανυπόφορους πόνους αρθρώσεων. Έχει ισχυρή διουρητική δράση και σαν “σαπούνι” μπορεί να καθαρίσει πολύ αποτελεσματικά τις πρησμένες και φλεγμονώδεις αρθρώσεις όσων πάσχουν από τις παθήσεις των αρθριτικών. Σαγκουίνι bio: Αν και εντελώς ασυνήθιστες στα εσπεριδοειδή, οι ανθοκυανίνες χαρίζουν αυτό το έντονο κόκκινο χρώµα σε όλα τα είδη πορτοκαλιών σαγκουίνι, των οποίων το χρώµα οφείλεται στο λυκοπένιο. Πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λοιπόν από τα υπόλοιπα είδη πορτοκαλιού, το σαγκουίνι είναι γεµάτο φυτικές ίνες, βιταµίνες C, B9, Β1 (Θειαµίνη). Θεωρείται πολύ καλό σε δίαιτες καθώς πρόσφατα πειράµατα έδειξαν ότι η κατανάλωσή του βοηθά το σώµα να µη συσσωρεύει λίπος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *