Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.
Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό-Τα οφέλη του κολατσιού:
- Καλύτερη συγκέντρωση
- Βελτιωμένη διάθεση
- Περισσότερη ενέργεια
- Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)
Τι να επιλέγουμε;
Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:
- Κουλούρι σουσαμένιο bio
- Ρυζογκοφρέτες bio
- Κράκερς bio
- Κριτσίνια bio
- Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη bio
- Μπισκότα χωρίς γλουτένη
- Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα bio
- Χυμός πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη bio
- Γιαούρτι bio με μέλι και φρούτα bio
- Ξηροί καρποί bio
- Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού bio
- Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα σε φέτες χωρίς γλουτένη ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη bio
- Ψωμί με ταχίνι και μέλι bio