Uncategorized

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ



Η μελιτζάνα αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, βιταμινών Β1, Β6 και καλή πηγή βιταμίνης Β3, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυλλικού οξέος, των οποίων οι ποσότητες είναι μέχρι και διπλάσιες. Εκτός όμως από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, η μελιτζάνα περιέχει και σημαντικά φυτοχημικά, όπως φαινολικά συστατικά (π.χ. καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ) και φλαβονοειδή (όπως η νασουνίνη), καθώς πολλά από  αυτά διακρίνονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Η νασουνίνη είναι μια φλαβονοειδής ουσία, η οποία βρίσκεται στο φλοιό της μελιτζάνας και δρα ως αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας μόρια και ιστούς από τις πιθανές βλάβες που αυτές προκαλούν.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μακροχρόνιων επιστημονικών ερευνών, η νασουνίνη είναι υπεύθυνη για την προστασία των λιποειδών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και έτσι επιτρέπει την απρόσκοπτη επιτέλεση του σημαντικού ρόλου τους. Ταυτόχρονα, επειδή έχει την ικανότητα να δεσμεύει το σίδηρο, η νασουνίνη μειώνει την οξείδωση της χοληστερόλης και έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Με τον τρόπο αυτό  μπορεί να αποβεί ευεργετική για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυσης όπου οι πιθανότητες συσσώρευσης σιδήρου αυξάνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *