Οκτώβριος 2019

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δίαιτα για τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Να παρέχει θερμίδες ανάλογα με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ατόμου. Να παρέχει μια σχετικά υψηλή αναλογία υδατανθράκων, με μειωμένα τα σάκχαρα και αυξημένους τους σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. φυτικές ίνες). Να περιέχει αναλογικά λιγότερο λίπος, με κύριο τύπο τα μονοακόρεστα και περιορισμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων (κυρίως από ζωικές τροφές). Να μην είναι υπερβολικά πλούσια σε πρωτεΐνες. Να είναι χαμηλή σε αλάτι.   Στο παρόν κείμενο θα γίνει αναφορά στο Γλυκαιμικό Δείκτη των [...]

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αποτοξίνωση ως διαδικασία του μεταβολισμού       Κατά τη διάρκεια της ζωής μας είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο αριθμό ξενοβιοτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας φαρμάκων και συστατικών τροφίμων. Τα σώματά μας είναι ικανά να διαχειρίζονται την περιβαλλοντική έκθεση έχοντας αναπτύξει σύνθετα ενζυμικά συστήματα αποτοξίνωσης. Αυτά τα ενζυμικά συστήματα λειτουργούν γενικά επαρκώς για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλάβης από τα ξενοβιοτικά. Έτσι, η εξασθενημένη αποτοξίνωση σχετίζεται με την εμφάνιση  νόσων καρκίνου, νόσου του Πάρκινσον, ινομυαλγίας και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης/ανοσολογικής δυσλειτουργίας. Επομένως, η ικανότητα [...]

Σνακς για παιδιά στο σχολείο

Η διατροφική αγωγή στο σχολείο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την διατροφική αγωγή ενηλίκων τα  οποία την καθιστούν αποδοτικότερη όσον αφορά στην επίτευξη του απώτερου στόχου της καλής υγείας. Το σχολείο θεωρείται διεθνώς, ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα διατροφής. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση έτοιμων και τυποποιημένων προϊόντων που περιέχουν αυξημένα ποσά λίπους, άλατος και ζάχαρης όπου σε συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσουν [...]

Φεβρουάριος 2019

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε θερμίδες, βιταμίνες και με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Τα ώριμα αβοκάντο είναι γνωστά για τη βελούδινη, κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση τους. Οφείλουν την κρεμώδη υφή τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος (22 γρ. λίπους ανά φλιτζάνι και παρέχει το 82% των συνολικών θερμίδων του με τη μορφή λίπους). Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα αβοκάντο πανομοιότυπα όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε λίπος. Τα μικρότερου μεγέθους αβοκάντο τείνουν να έχουν [...]

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Πρόκειται για ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν, το οποίο έχει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Πρόκειται για το σουσάμι και ας δούμε αναλυτικά την προσφορά του στην υγεία μας:   Ρύθμιση της χοληστερόλης Στη σύγχρονη διατροφή, κάθε τρόφιμο που συμβάλλει στη μείωση ή τη ρύθμιση της χοληστερόλης, λαμβάνει εξέχουσα θέση. Η κυρίαρχη λιγνάνη που περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, η σησαμίνη,σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Διατροφικά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη συμβάλλουν στην [...]

Σεπτέμβριος 2018

Ιανουάριος 2018

Νοέμβριος 2017

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΒΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Φτιάχνουμε Σουβλάκι Λαχανικών, νόστιμο και θρεπτικό εύκολα και γρήγορα! Κόβουμε σε κύβους και ροδέλες, γλυκοπατάτα bio, μανιτάρια bio, ντομάτες bio, πιπεριές bio, ντομάτες bio, κολοκυθάκια bio, καρότα bio. Τα ψήνουμε ελαφρώς αφού τα έχουμε αλατοπιπερώσει και λαδώσει και τα βουτάμε σε σως από μουστάρδα και μέλι. Για τη σως: Αναμειγνύουμε αυτά τα δύο υλικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι και λεμόνι. Ένα εντυπωσιακό πιάτο vegan αλλά και συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Καλή όρεξη!

Οκτώβριος 2017

ΚΕΪΚ ΒΙΟ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ

Φτιάχνουμε υγιεινό κέϊκ με αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα 250 γρ. αποξηραμένα φρούτα bio: δαμάσκηνα, σύκα, βερύκοκα – 250 γρ. ξηρούς καρπούς ανάμεικτους bio – 1 φλυτζάνι ζάχαρη χρυσή bio– 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού bio – 1 1/2 φλυτζάνι βρώμη bio μπορεί και λίγο παραπάνω – 1 κ.γλυκού σόδα χωρίς αλουμίνιο και χωρίς γλουτένη – λίγο αλάτι – 1 αυγό bio – 2 κ.σούπας λάδι bio – λίγο βούτυρο bio ή λάδι για το άλλειμα της φόρμας. Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα με [...]

x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

X