GreenFamily News

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β

Βιολογικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής

Βιολογικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα χορτοφαγικής διατροφής (νηστείας), είτε για θρησκευτικές παραδόσεις είτε για προσωπικούς λόγους.

Η νηστεία αποτελεί ευκαιρία για να ανακαλύψουμε πως η χορτοφαγική διατροφή δεν αποτελεί ένα στερητικό πρόγραμμα, αλλά μία εναλλακτική προσέγγιση που θρέφει και προσφέρει ενέργεια στο σώμα μας.

Στη χορτοφαγική διατροφή αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με αποτέλεσμα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαιτέρως η Β12 να προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι είναι υδατοδιαλυτές – διαλύονται στο αίμα και δεν αποθηκεύονται στο σώμα – καθιστά την συχνή λήψη τους απαραίτητη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας σε σχέση με τα συμβατικά παρέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό.

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β περιέχει οκτώ βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό σε πολλές λειτουργίες, από τη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια, μέχρι και την προστασία από διάφορες ασθένειες.

Πιο αναλυτικά :

Θειαμίνη (Β1). Βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια και συμβάλλει στη σωστή  λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : δημητριακά ολικής άλεσης, μαγιά μπύρας, όσπρια, κινόα, σουσάμι, σιτάρι, σπαράγγια και ξηροί καρποί.

Ριβοφλαβίνη (Β2). Ασχολείται πρωτίστως με τη παραγωγή ενέργειας και βοηθά την όραση και την υγεία του δέρματος. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης, σόγια, άγριο ρύζι, αμύγδαλα, μανιτάρια και πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, μπρόκολο κ.ά).

Νιασίνη (Β3). Μετατρέπει τους υδατάνθρακες, το λίπος και το αλκοόλ σε ενέργεια. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στηρίζει το νευρικό και πεπτικό σύστημα. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, μανιτάρια,  και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες.

Παντοθενικό οξύ (Β5). Χρειάζεται για να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και το αλκοόλ, καθώς και να παραγάγει ερυθρά αιμοσφαίρια και στεροειδείς ορμόνες. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : όσπρια, φιστίκια, ηλιόσποροι, μανιτάρια, κινόα και αβοκάντο.

Πυροδοξίνη (Β6). Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : Δημητριακά, όσπρια, πράσινα λαχανικά, οστρακοειδή και φρούτα.

Βιοτίνη (Β7). Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του οργανισμού, τη σύνθεση λίπους, τον μεταβολισμό των αμινοξέων και τη σύνθεση του γλυκογόνου. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : μαγιά, ψωμί, κουνουπίδι, πατάτες, ξηροί καρποί και μανιτάρια.

Φολικό οξύ (Β9). Βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα. Τρόφιμα που συντελούν στη λήψη της (εκτός ζωικής προέλευσης) : μαγιά μπύρας, πατάτες, πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, μαρούλι κ.ά), όσπρια, μανιτάρια, καρύδια, φιστίκια, δημητριακά και εσπεριδοειδή.

Κυανοκοβαλαμίνη (Β12). Συμβάλλει στη παραγωγή και διατήρηση της μυελίνης που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα, της διανοητικής ικανότητας, του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διάσπαση ορισμένων λιπαρών οξέων και αμινοξέων για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Η βιταμίνη Β12 έχει στενή σχέση με το φολικό οξύ (Β9), καθώς αλληλοεξαρτώνται για να λειτουργούν σωστά. Επειδή δεν υπάρχουν τρόφιμα εκτός ζωικής προέλευσης που να συντελούν στη λήψη της, προσλαμβάνεται μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Εκτός της Β12, πολλές φορές οι άνθρωποι, λόγω της απόρριψης από το διαιτολόγιο τους τροφίμων που δεν ταιριάζουν με τις γευστικές τους επιλογές, καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β μέσα από συμπληρώματα διατροφής.

Δείτε τις επιλογές μας για την αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης Β κάνοντας κλικ εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *