GreenFamily News, Εορταστικά, Συνταγές

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

e92fcffba5e0d328f66f32079aa2fa07Πάσχα σημαίνει γεύσεις και αρώματα! Το πιο παραδοσιακό και πιο ωραίο από τα γλυκά της γιορτής -απόδειξη ότι δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι- είναι το τσουρέκι. Σε σχήμα πλεξούδας ή στρογγυλό με το βαμμένο κόκκινο αβγό στο κέντρο του, θα έλεγε κανείς ότι σηματοδοτεί την έναρξη της πασχαλινής εορταστικής περιόδου, μαζί με τα χαριτωμένα διακοσμητικά και τα κουλούρια σε καλαθάκια. Μαστίχα, μαχλέπι, βιολογική βανίλια, βιολογικό κάρδαμο (κακουλέ), βιολογικό βούτυρο, βιολογικό ξύσμα πορτοκαλιού και βέβαια, φρεσκοψημένη ζύμη είναι τα αρώματα που κατακλύζουν κάθε σπίτι τις γιορτινές μέρες. Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε τόσο αγαπημένες μυρωδιές; Το αμέσως επόμενο που κοιτάζουμε είναι η δομή του τσουρεκιού. Δεν πρέπει να είναι βαρύ και στο κόψιμο με το χέρι, πρέπει η ψίχα να κολλάει κάπως και μετά σιγά σιγά να ανοίγει. Όσο για το φούσκωμα, η λέξη αφράτο τα λέει όλα! Το άλειμμα της επιφάνειας με βιολογικό αυγό κρύβει κι αυτό μυστικά και όλα αυτά, αν πρόκειται να φτιάξετε την κλασική βερσιόν.

Υλικά
5 βιολογικά αυγά
1 1/2 κιλό βιολογικό αλεύρι
500 γρ. βιολογική ζάχαρη ακατέργαστη
350 ml βιολογικό αγελαδινό γάλα χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
65 γρ. βιολογικό βούτυρο
75 ml βιολογικό ηλιέλαιο
75 γρ. βιολογική μαγιά
1 φακελάκι βιολογική βανίλια
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι
1 κ. γλ. κακουλέ
μία πρέζα ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
1 βιολογικό αυγό και 2 κ. σ. βιολογικό γάλα για την επάλειψη

 

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προεργασία. Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κάντε το ίδιο και με την μαγιά μιά ώρα πριν ξεκινήσετε την παρασκευή για το προζύμι. Ζυγίστε το αλεύρι και κοσκινίστε το.

Βήμα 2ο: Προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό (να αντέχει το μικρό μας δάχτυλο τη θερμοκρασία του, 30 – 35 βαθμούς κελσίου). Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστρέψετε τη μαγιά. Διαλύουμε καλά τη μαγιά με το νερό. Προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη για να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή. Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και από πάνω με μια πετσέτα ή μικρή κουβερτούλα και να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μπολ διπλάσιου μεγέθους από τον όγκο που θα έχει το προζύμι στην αρχή. Μπορείτε να βάλετε το προζύμι σκεπασμένο μόνο με μεμβράνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου για να το βοηθήσετε να φουσκώσει λίγο πιο γρήγορα.

Βήμα 3ο: Ζύμωμα. Ελέγχετε το προζύμι. Όταν δείτε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάστε το μείγμα που θα προσθέσετε στο ζύμωμα. Ρίξτε τα αυγά σε ένα μπολ και αναδέψτε με τον αυγογδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα αρώματα, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
Ελέγξτε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε κάντε το τελευταίο στάδιο αυτού του βήματος. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν. Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ηλιέλαιο. Υπολογίστε ότι τα δύο μαζί είναι μισή κούπα. Προσοχή μην είναι καυτό, να είναι χλιαρό (ανεκτή θερμοκρασία στη δοκιμή με το χέρι μας). Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο ηλιέλαιο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το μείγμα του βούτυρου με το ηλιέλαιο. Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτή και θα κολλάει στα χέρια μας. Αυτό θέλουμε.

Βήμα 4ο: Φούσκωμα. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη, τυλίγουμε με μια πετσέτα κουζίνας και σκεπάζουμε με κουβέρτα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του. Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη και κουζινοπετσέτα. Εάν όμως ο χώρος που δουλεύουμε δεν είναι αρκετά ζεστός θα χρειαστούν πολλές ώρες για να φουσκώσει η ζύμη. Όλα τα ζυμάρια είναι ευαίσθητα στις πολύ χαμηλές ή στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε την ελεγχόμενη κατάσταση του προθερμασμένου φούρνου στους 35 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν από μιάμιση έως τρεις ώρες (ίσως και περισσότερο) για το φούσκωμα της ζύμης.

Για τους πιο τολμηρούς, γι αυτούς που θέλουν κάτι πέραν του κλασσικού, προτείνουμε μια παραλλαγή που θα σας αφήσει άφωνους. Το βιολογικό αλεύρι δίκοκκου σίτου ολικής άλεσης ή το βιολογικό αλεύρι ντίνκελ, θα μειώσουν τα ποσοστά γλουτένης στο τσουρέκι σας και θα προσφέρουν εκπληκτική γεύση που θα σας κάνει να το προτιμήσετε ξανά. Η φαντασία και το μεράκι οδηγούν σε αναπάντεχα ευχάριστα αποτελέσματα! Γι αυτό προσθέστε στα γλυκίσματά σας βιολογική σοκολάτα, βιολογικούς ξηρούς καρπούς, βιολογικό φυστικοβούτυρο, βιολογικά γλυκά του κουταλιού ή οποιοδήποτε άλλο υλικό της αρεσκείας σας. Το εκπαιδευμένο προσωπικό της Green Family θα σας βοηθήσει στη σωστή επιλογή των υλικών σε ότι αφορά το πασχαλινό σας τραπέζι.

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *