Φρούτα & Λαχανικά

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αυτοί που τρωνε ένα πορτοκάλι την ημέρα, επιπρόσθετα από τις 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συστήνονται καθημερινά, έχουν 19% μειωμένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πορτοκάλι περιέχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις. Πολλά από τα πιο πάνω συστατικά του πορτοκαλιού αποδείχθηκαν ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στον ανθρώπινο οργανισμό οι ιδιότητες αυτές του πορτοκαλιού μεταφράζονται με μια αξιόλογη αντιφλεγμονώδη δράση.
Επίσης επιτρέπουν μια μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων που ενεργεί θετικά προς αποτροπή ισχαιμικών αγγειακών επεισοδίων που μπορούν να προσβάλλουν την καρδία και τον εγκέφαλο.
Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών η οποία στο σύνολό της παρουσιάζει ανάλογα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό καθιστά τα εσπεριδοειδή μια δυναμική πηγή ευεργετικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εκτός από τις φυτοχημικές και φλαβονοειδείς ουσίες το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, περιέχουν βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, φυτικές ίνες και φολικό οξύ. Η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλούν είναι χαμηλή.
Τα εσπεριδοειδή είναι η τάξη των φρούτων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Κατά τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες, αυξάνεται συνεχώς η ενημερότητα για το σημαντικό ρόλο που έχει η διατροφή στην αιτιολογία των χρόνιων ασθενειών που συμβάλλουν στη θνησιμότητα και νοσηρότητα στις ανεπτυγμένες χώρες. 
Έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ουσιών μέσα στη διατροφή μας, που είναι βιολογικά ενεργές. Είναι πολύ πιθανόν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες που δεν τις γνωρίζουμε.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, λίπη και αλάτι. Βοηθούν και στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη διότι δεν αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τη γλυκαιμία.
Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών επεκτείνονται στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *