GreenFamily News, Uncategorized, Απογευματινό, Βραδυνό, Καρποί & Ξηρά φρούτα, Μεσημεριανό, Πρωινό, Συνταγές, Υγεία & Ευεξία, Φρούτα & Λαχανικά

Σνακς για παιδιά στο σχολείο

Η διατροφική αγωγή στο σχολείο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την διατροφική αγωγή ενηλίκων τα  οποία την καθιστούν αποδοτικότερη όσον αφορά στην επίτευξη του απώτερου στόχου της καλής υγείας. Το σχολείο θεωρείται διεθνώς, ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα διατροφής. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση έτοιμων και τυποποιημένων προϊόντων που περιέχουν αυξημένα ποσά λίπους, άλατος και ζάχαρης όπου σε συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές, όπως τερηδόνα, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές ασθένειες και ανεπάρκεια απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, αν αποτελούν καθημερινή πηγή ενέργειας.

Εικόνα2

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και στη μετέπειτα ζωή των παιδιών. Κύριος παράγοντας που οδηγεί στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων είναι είτε η διαθεσιμότητα τους στα κυλικεία των σχολείων είτε η παροχή τους ως σνακ από το σπίτι. Τέτοια προϊόντα είναι:

✓ Τσιπς

✓ Σοκολάτες

✓ Κρουασάν

✓ Μπισκότα

✓ Σφολιατοειδή π.χ. τυρόπιτα

✓ Έτοιμα σάντουιτς

✓ Πίτσα

✓ Σακχαρούχα ποτά π.χ. αναψυκτικά, τυποποιημένοι χυμοί

 

 

Για την αποφυγή της υιοθέτησης ή/και διατήρησης αυτών των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην ενήλικο ζωή πρέπει να περιοριστεί η διαθεσιμότητα των παραπάνω τυποποιημένων και ελλιπών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων/σνακς στα κυλικεία με ταυτόχρονη συμμετοχή του εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονέων στην κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών όσον αφορά την υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά είναι απαραίτητο να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών τρόφιμα/σνακς όπως:Εικόνα1

 

Φρέσκα φρούτα εποχής όπως είναι το μήλο, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το ρόδι ή ένα αχλάδι σε τεμάχια με ξηρούς καρπούς

✓ Τοστ κατά προτίμηση με ψωμί ολικής αλέσεως, βραστό αυγό και φυσικό χυμό πορτοκάλι, ρόδι κ.ά.

Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς

✓ Σπιτικό κέικ / μπισκότα βρώμης με αποξηραμένα φρούτα μπάρες δημητριακών

Κουλούρι / κράκερ / κριτσίνια με ένα φρούτο ή φυσικό χυμό

Αραβική πίτα με λαχανικά

 

Η επιλογή των σνακ για το σχολείο είναι σπουδαία υπόθεση γιατί θα πρέπει να παρέχουν στα παιδιά εκτός από ενέργεια και βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού τους. Επομένως, όσο νωρίτερα εισάγονται υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα στο διαιτολόγιο των παιδιών τόσο πιο πιθανό είναι να διασφαλιστεί η διατήρηση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων κατά την ενήλικο ζωή τους και η καλή υγεία.

Εικόνα3

Αθανάσιος Τσιούδας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Msc Κλινικής Διατροφής

http://www.diatrofikiagogi.gr

 

 

Βιβλιογραφία:

 

Fed Regist. Child and Adult Care Food Program: Meal Pattern Revisions Related to the Healthy, Hunger-Free Kids Act of 2010. Final rule. 2016. PMID: 27116762

Wechsler, H., Brener, N.D., Kuester, S. C., Miller. Food service and foods and beverages available at school Results from the School Health Policies and Programs Study 2000, J Sch Health, 71, pp. 313–324

Linardakis M, S.K., Pateraki MS, Sbokos M and Kafatos A. Sugar-added beverages consumption among kindergarten children of Crete: effects on nutritional status and risk of obesity. BMC PublicHealth, 2008. 8: p. 279

 

 

 

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *