Green Chef, GreenFamily News, Ομορφιά, Παιδί, Υγεία & Ευεξία, Φθινόπωρο, Φρούτα & Λαχανικά

Τα φρέσκα του Σεπτεμβρίου!

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου διατηρεί ακόμη κάτι από την αφθονία της θερινής σοδειάς, με πολλά βιολογικά φρούτα και λαχανικά να θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι των επικείμενων ιώσεων.

Ποια είναι τα βιολογικά λαχανικά και τα φρούτα του Σεπτεμβρίου; Δείτε αναλυτικά τη λίστα και βάλτε τα στην καθημερινότητά σας, μιας και είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα τρόφιμα στην κατάλληλη εποχή τους, όταν βρίσκονται στην καλύτερη και πιο ευεργετική φάση τους.

Φρούτα

Αχλάδια
Καλή πηγή φυτικών ινών, προσέχουν τη σιλουέτα σας, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν στον οργανισμό μας βιταμίνη C, χαλκό, λιγοστό σίδηρο και μαγγάνιο. Προτιμήστε τα βιολογικά, για να τα καταναλώνετε άφοβα με τη φλούδα τους.

Μήλα
Καλή πηγή φυτικών ινών, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στη διατήρηση του βάρους. Προτιμήστε τα βιολογικά, για να τα καταναλώνετε άφοβα με τη φλούδα τους.

Ρόδια
Αποτελούν μια «υπερτροφή» αφού ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.

Σταφύλια
Ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του Σεπτεμβρίου. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποτελούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, με 62 θερμίδες στο 1 φλιτζάνι ρώγες.

Σύκα
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και χαλκού. Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, Ε και Κ.

Λαχανικά

Καρότα
Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τέλος είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. Τα βιολογικά καρότα μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμά – μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά – είτε μαγειρεμένα.

Καλαμπόκι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και βιταμίνη C, κρατά την κακή χοληστερίνη σε σταθερά
επίπεδα και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, θρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας.

Κολοκύθα
Πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Αποτελεί μια πλούσια πηγή ινών, βιταμίνης C, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και ιδιαίτερα βιταμίνης Α. Μπορούμε να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους. Είτε σαν γλυκό είτε σαν φαγητό. Ψητές, σε μορφή πουρέ, σε σούπες, στην κατσαρόλα, σε ψωμί ή κέικ.

Κολοκυθάκια
Νοστιμότατο και έχει σημαντική αξία για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Φυσικά τα αγαπημένα βιολογικά κολοκυθάκια δεν μπορούν να λείπουν από τα παραδοσιακά πιάτα: μπριάμ, καλοκαιρινά γεμιστά ή ακόμα και γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο και κολοκυθοκεφτέδες.

Πράσα
Ένα βιολογικό πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία μας βοηθά στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το βιολογικό πράσο περιέχει βιταμίνη Κ, βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου. Η θρεπτική αξία του βιολογικού πράσου δεν περιορίζεται μόνο στις βιταμίνες του! Το βιολογικό πράσο περιέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Πατάτα
Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά της. Η βιολογική πατάτα όταν καταναλώνεται με τη φλούδα της παρέχει ακόμη μεγαλύτερο διατροφικό όφελος, χάρη στην έξτρα δόση φυτικών ινών που μας δίνει. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας. Επίσης, το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6,  Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μας δίνει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ρόκα
Με πιπεράτη γεύση και έντονο άρωμα. Έχει διουρητικές, τονωτικές, καθαρτικές ιδιότητες, είναι πλούσια σε βιταμίνες C ,A ,Ε ασβέστιο, κάλιο. Όπως όλα τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Στα καταστήματα Green Family και στο www.greenfamily.gr γεμίστε το καλάθι με τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσα από την μεγαλύτερη ποικιλία βιολογικών προϊόντων μαναβικής.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *