Κάθε χρόνο όλοι μας βασανιζόμαστε από τα επίμονα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, που αυτούς τους μήνες που διανύουμε έχουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το κρυολόγημα αποτελεί ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού που εκδηλώνεται κυρίως με μπούκωμα και καταρροή της μύτης. Η διαφορά της γρίπης είναι ότι ο ιός της μεταδίδεται ευκολότερα, μέσω του αέρα, του φτερνίσματος, του σάλιου και του βήχα.
Τα κύρια συμπτώματα της είναι:
- ο βήχας
- ο πονοκέφαλος
- το μπούκωμα και το φτέρνισμα
- η κόπωση και η εξάντληση
Ο καταλληλότερος τρόπος για την πρόληψη του κρυολογήματος ή των ήπιων συμπτωμάτων του είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού επιτυγχάνεται με πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Τροφές και θρεπτικά συστατικά κατάλληλα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3
Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού προσφέροντας αντιφλεγμονώδη δράση. Τα λιπαρά ψάρια είναι καλή πηγή πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α και ψευδάργυρου. Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξεά είναι η σαρδέλα, ο κολιός, το σκουμπρί και ο φρέσκος σολομός.
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συντελώντας στην αύξηση παραγωγής αντισωμάτων. Τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το βιολογικό πορτοκάλι, τα βιολογικά μανταρίνια, το βιολογικό γκρέιπφρουτ, καθώς και τα πράσινα λαχανικά, οι βιολογικές πιπεριές και το βιολογικό μπρόκολο, είναι πλούσια στην βιταμίνη αυτή.
Προβιοτικά
Η κατανάλωση προβιοτικών, όπως το βιολογικό γιαούρτι, έχουν ευεργετικές επιδράσεις κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος αφού διεγείρουν την παραγωγή ιντερλευκίνης που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται ‘’νέκταρ των θεών’’. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, παρέχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα, των λοιμώξεων και του κρυολογήματος.
Ψευδάργυρος
Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο, καθώς αποτελεί ιχνοστοιχείο που βοηθάει στην αντιμετώπιση κρυολογήματος. Κύριες πηγές ψευδάργυρου είναι το κρέας, τα μανιτάρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.
Σελήνιο
Προάγει την παραγωγή κυτοκίνων, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση του ιού από το σώμα μας. Τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο είναι τα ψάρια όπως η σαρδέλα, το καστανό ρύζι, τα καρύδια(Βραζιλίας), τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ηλιόσποροι.
Tips κατά το κρυολόγημα
- Οι σούπες και γενικότερα οι ζωμοί, αποτελούν το ιδανικό φαγητό κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, καθώς βοηθούν στην πρόληψη της αφυδάτωσης ενώ η ζεστή θερμοκρασία τους καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό και ανακουφίζει από την συμφόρηση. Τα λαχανικά, όπως το καρότο και το σέλινο, ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσετε θα σας προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ αν προσθέσετε και κοτόπουλο ή μοσχάρι θα λάβετε έξτρα πρωτεΐνη και σίδηρο. Δώστε μόνο προσοχή στην προσθήκη αλατιού!
- Πιείτε άφθονα υγρά, αφού όταν έχουμε γρίπη είναι ευκολότερο να πάθουμε αφυδάτωση. Τα υγρά δεν είναι σημαντικά μόνο για τις λειτουργίες του σώματος γενικά, αλλά μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από την συμφόρηση και να αποτρέψουν τις μολύνσεις. Εάν δεν θέλετε να πιείτε σκέτο νερό, καταναλώστε πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού με μέλι και λεμόνι ή φυσικούς χυμούς.
Αθανάσιος Τσιούδας (http://www.diatrofikiagogi.gr)
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Msc Κλινικής Διατροφής