GreenFamily News, vegan, Καρποί & Ξηρά φρούτα, Υγεία & Ευεξία

Βιολογικά λάδια καρπών

Το ελαιόλαδο είναι το βασικό βρώσιμο και φυτικό έλαιο που χρησιμοποιούμε στην Μεσογειακή διατροφή, όμως σε άλλες κουζίνες προτιμώνται διάφορα λάδια, και λιγότερο το ελαιόλαδο. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά…

Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο αποκτάται από αποξηραμένα αμύγδαλα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες. Χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικό προϊόν, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Κ, ιχνοστοιχεία -ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο- ενώ είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και σίδηρο. Μάλιστα, το βρώσιμο αμυγδαλέλαιο, το οποίο παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική. Είναι πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό βελτιώνοντας την υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει 26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε.

Τα δημητριακά γίνονται απολαυστικά όταν συνδυάζονται με αμυγδαλέλαιο. Επιπλέον, επειδή έχει ισχυρή γεύση ξηρών καρπών μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, ζυμαρικά και σούπες.

Αργανέλαιο – Λάδι Argan

Το λάδι Argan είναι ένα από τα διαδεδομένα συστατικά στη βιομηχανία ομορφιάς. Αλλά ξέρατε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνον για την καταπολέμηση των ρυτίδων;

Aυτό που κάνει το λάδι άργκαν τόσο ευεργετικό, είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και με αντιοξειδωτικά, λινελαϊκό οξύ και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής κυττάρων που έχει ως αποτέλεσμα υγιέστερα δέρματα και μαλλιά.

Το λάδι Argan μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο καλλυντικά όσο και μαγειρικά για να βελτιώσει τα πάντα, από την εμφάνιση του δέρματος έως την υγεία της καρδιάς.

Ηλιέλαιο

Το ηλιέλαιο περιέχει βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που ίσως προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό αποτελεί βασικό συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες και έλαια. Το ηλιέλαιο δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, χοληστερόλη ή νάτριο. Όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ηλιέλαιο, οφείλονται στο ελαϊκό οξύ στο οποίο περιέχει.

Το ελαϊκό οξύ συνδέεται με την υγεία της καρδιάς, με την υγεία του δέρματος και με την ομαλή λειτουργία της πέψης. Ακόμα βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και παράλληλα στην αύξηση της καλής (HDL). Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και υποστηρίζεται ότι βοηθάει στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών.

Το ηλιέλαιο μπορεί να προστεθεί και στα έτοιμα γεύματα, ωστόσο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται λίγο πιο συχνά, καθώς η ήπια γεύση και το άρωμα του δεν επισκιάζουν άλλες γεύσεις. Συνήθως τα περισσότερα γλυκά έχουν ηλιέλαιο.

Καρθαμέλαιο

Το καρθαμέλαιο είναι η πλουσιότερη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από οποιοδήποτέ άλλο φυτικό λάδι. Περίπου το 79% της σύστασης του ελαίου καταλαμβάνεται από λινολεϊκό οξύ. Κατά το 13% αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό) και μόλις 8% από κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και Κ.

Είναι μια πολύ καλή μαγειρική εναλλακτική στις μαργαρίνες και τα υδρογονωμένα λίπη. Έχει ήπια γεύση και μοιάζει πολύ με αυτή του σαφράν, για αυτό και
ταιριάζει σε πιάτα με ρύζι, κοτόπουλο και στα λαχανικά.

Καρυδέλαιο

Το καρυδέλαιο προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών της γνωστής καρυδιάς. Περιέχει υψηλά ποσοστά λινολεϊκού οξέος και ολεϊκού οξέος ενώ είναι πλούσιο σε φυσική βιταμίνη Ε.

Το καρυδέλαιο έχει την πλούσια γεύση του καρπού που είναι ιδανική για σάλτσες σαλάτας, για λάδωμα ζυμαρικών αλλά και για επιδόρπια ή γλυκά. Καλά είναι να το χρησιμοποιείτε ωμό, διότι όταν ζεσταθεί πικρίζει ελαφρώς, αν και αυτό μπορεί να το ζητούμενο σε κάποια συνταγή.

Κολοκυθέλαιο

Παράγεται από την ψυχρή έκθλιψη των σπόρων της κολοκύθας του γνωστού σε όλους μας κολοκυθόσπορου. Έχει πλούσια θρεπτικά συστατικά, ήπια και ευχάριστη γεύση κολοκυθόσπορου και έντονο άρωμα.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και ψευδάργυρο και χαμηλό επίπεδο κορεσμένων λιπών. Επιπλέον περιέχει περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και είναι πολύ πλούσιο σε Ωμέγα 3 και ψευδάργυρο.

Στην διατροφή μας μπορεί χρησιμοποιηθεί ωμό στα φαγητά, στις σαλάτες και τα σνακ, καθώς επίσης μπορεί να καταναλωθεί σκέτο 1-2 κουταλάκια του γλυκού στο γεύμα μας.

Κραμβέλαιο (Canola)

To κραμβέλαιο είναι ένα είδος φυτικού λαδιού με διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και η μαγειρική. Προέρχεται από ένα ετήσιο φυτό που ονομάζεται ελαιοκράμβη το βρίσκεται κατά κανόνα στην περιοχή της Μεσογείου.

Έχει απαλό χρυσαφένιο χρώμα, ελαφρά υφή και ουδέτερη γεύση. Θεωρείται ιδανικό λάδι για μαγείρεμα, λόγω της ήπιας γεύσης του και της σταθερότητας του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το κραμβέλαιο έχει το χαρακτηριστικό ότι συνδυάζει την χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με την υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα καλά λιπαρά οξέα. Θεωρείται καλή πηγή H-3 λιπαρών οξέων (γνωστό και ως λινολεϊκό οξύ) το οποίο γενικά είναι απαραίτητο για τη διατροφή, αλλά και για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία.

Λάδι Αβοκάντο

Το έλαιο από το αβοκάντο προέρχεται από τον αυτούσιο καρπό του αβοκάντο όταν αυτός αρχίζει να συνθλίβεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η πιο συχνή μέθοδος σύνθλιψης του είναι η μέθοδος της κρύας εκχύλισης.

Τα συστατικά του όπως το ολεϊκό οξύ, διάφορα είδη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, σελήνιο, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, βιταμίνες A, C, D, E είναι ο λόγος που το έλαιο αβοκάντο αξίζει μια θέση στην διατροφή μας.

Όταν αποφασίσετε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό συστατικό στην κουζίνα, το έλαιο αβοκάντο θα δώσει την ευκαιρία για πειραματισμούς !

Η γεύση του είναι αρκετά ουδέτερη και το άρωμα του διακριτικό, επομένως μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες είτε μεμονωμένα είτε ως συστατικό dressing ή σε μαρινάδα κρέατος , να προστεθεί σε  smoothie και σε χειμωνιάτικες σούπες. Επίσης, είναι πολύ ασφαλές ως έλαιο μαγειρέματος για υγιεινό μαγείρεμα λόγω της σταθερότητας του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Λάδι Hemp (Κανναβέλαιο)

Το λάδι της κάνναβης (hemp seed oil) εξάγεται από το φυτό Cannabis sativa και θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά έλαια παγκοσμίως. Περιέχει αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτένιο, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και περιέχει και τα 20 γνωστά αμινοξέα. Τέλος περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3,
Β6, C, D και E.

Αποτελεί ιδανική τροφή για χορτοφάγους και vegans.

Προσθέστε το σε σαλάτες, ρύζι, λαχανικά, σούπες, σάλτσες μετά το μαγείρεμά τους. Εάν πρέπει να θερμανθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει ελαφρά και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Λινέλαιο

Το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι ένα φυσικό έξτρα παρθένο έλαιο που παράγεται από ακατέργαστο λιναρόσπορο. Η χρήση του στο μαγείρεμα βοηθά στη διατήρηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες B1, B2, C, E και καροτίνη. Επίσης περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο. Επιπλέον περιέχει ένα στοιχείο, τη λιγνίνη, η οποία υπάρχει εκατό φορές πιο πολύ στον λιναρόσπορο, απ’ ότι στο κουάκερ, τη σόγια, το σιτάρι, την σίκαλη, κ.λπ.

Το βιολογικό λινέλαιο είναι ίσως η πιο ευρέως διαθέσιμη πηγή Ω3 και αποτελείται από 57% α-λινολενικό οξύ. Καμία άλλη φυτική πηγή δεν περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα α-λινολενικού οξέος.

Θεωρείται άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών για τους χορτοφάγους!

Σουσαμέλαιο (σησαμέλαιο)

Είναι ένα φυτικό έλαιο που παράγεται από το σουσάμι. Θεωρείται από τα εκλεκτότερα έλαια και χρησιμοποιείται στην μαγειρική παγκοσμίως, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Περιέχει τις φυσικές λιγνάνες σεσαμίνη και σεσαμινόλη που σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν τις αζωτούχες ελεύθερες ρίζες. Επίσης οι λιγνάνες αυτές συμβάλλουν στην αναστολή της σύνθεσης και στην μείωση της LDL χοληστερόλης, διατηρώντας σε καλή υγεία το καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα προκαλούν διαστολή και ελαστικότητα στις αρτηρίες διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος και βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Πηγές : www.olivemagazine.gr, www.argiro.gr, www.glyfadametropolitans.gr, ti-einai.gr, www.mednutrition.gr, www.itrofi.gr,

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *