Tο ψωμί είναι ίσως το μόνο τρόφιμο που όλοι έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Mας αξίζει, λοιπόν, να είναι βιολογικό (organic) και ακόμα καλύτερα φτιαγμένο από εμάς.
Ο Green Bio Chef μας αποκαλύπτει μια εύκολη συνταγή για το πιο νόστιμο, χειροποίητο ψωμί με πολλά θρεπτικά συστατικά και χωρίς χημικά πρόσθετα.
Υλικά που θα χρειαστούμε :
- 1 φακελάκι βιολογική μαγιά (μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογική μαγιά χωρίς γλουτένη)
- 300γρ βιολογικό αλεύρι σταριού Τ1050 Green Family
- 250γρ χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι γλυκού βιολογική ζάχαρη ντεμεράρα (καστανή) Green Family
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε την μαγιά και το νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για περίπου 45 λεπτά να “ξεκουραστεί” και να αποκτήσει διπλάσιο όγκο.
- Μετά βγάζουμε την ζύμη από το μπολ, αφού έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και την τοποθετούμε στο πάγκο ή στο τραπέζι όπου έχουμε απλώσει αλεύρι.
- Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια κ τον πάγκο εργασίας.
- Όταν η ζύμη γίνει λεία και εύπλαστη πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλα.
- Τοποθετούμε το ψωμί μας σε μια γάστρα με μια λαδόκολλα στο πάτο.
- Σκεπάζουμε για περίπου 20 λεπτά με μια πετσέτα ώστε να φουσκώσει το ψωμί μας.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Και για ακόμη 10 λεπτά περίπου χωρίς καπάκι ώστε να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία