Green Chef, GreenFamily News, vegan, Απογευματινό, Εορταστικά, Καρποί & Ξηρά φρούτα, Πρωινό, Πρωινό, Υγεία & Ευεξία

Ξηροί καρποί. Καρποί ζωής!

Οι ξηροί καρποί είναι διατροφικοί… τιτάνες, αλλά δεν τους εντάσσουμε αρκετά στη διατροφή μας. Είναι μάλλον υποτιμημένοι, παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Μια πιθανή εξήγηση είναι πως δεν καταναλώνουμε αρκετούς ξηρούς καρπούς λόγω της κακής φήμης ότι, πέρα από θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιοι και σε θερμίδες. Ας δούμε μερικούς ξηρούς καρπούς, που είναι, σημαντικό να τους προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή, μιας και είναι γεμάτοι πολύτιμες πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια μας δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι επίσης, πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

Κάσιους

Τα κάσιους έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο σίδηρος συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα, που προλαμβάνει την αναιμία, ενώ ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή όραση. Επίσης, τα κάσιους προστατεύουν τη μνήμη μας, καθώς είναι καλή πηγή μανγησίου, με 30 γραμμάρια να περιέχουν περίπου το 25% της ημερήσιας δόσης μας.

Φιστίκια Βραζιλίας

Τα φιστίκια Βραζιλίας διαθέτουν σχεδόν όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά συμπυκνωμένα σε μικρές ποσότητες. Μάλιστα, έχουν αναδειχθεί ως μια από τις υψηλότερες πηγές σεληνίου, το οποίο είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται, όμως, προσοχή: η υπερβολική ποσότητα σεληνίου καταλήγει βλαβερή, οπότε φροντίστε να καταναλώνετε μικροσκοπικές μερίδες.

Μακαντέμια

Ενώ από άποψη θερμίδων είναι από τους πιο παχυντικούς ξηρούς καρπούς, τα μακαντέμια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτά τα “καλά” λιπαρά μειώνουν την χοληστερίνη LDL, τα τριγλυκερίδια, αλλά και την πίεση.

Φιστίκια

Τα φιστίκια έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές) και είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Πέρα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, είναι πλούσια πηγή καλίου, αλλά και βιταμίνης Β6, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά προκαλεί και καλή διάθεση.

Σπόρια

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ηλιόσποροι και ο πασατέμπος (κολοκυθόσπορος). Oι πρώτοι, όπως φαίνεται και από το όνομά τους, είναι οι σπόροι του ηλίανθου και ο δεύτερος τα σπόρια του κολοκυθιού.

O κολοκυθόσπορος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Στην Κίνα, μάλιστα, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. O ηλιόσπορος είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Είναι πολύ πλούσιος σε φυλλικό οξύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι μάς δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως. Τα σπόρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας.

www.iatronet.gr, ξένος τύπος

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *