Uncategorized

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

Oμάδα
επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές – μεταξύ των οποίων και
το ελληνικό νησί της Ικαρίας-, οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά
υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα
έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε
να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το μυστήριο της μακροζωίας στις
συγκεκριμένες περιοχές.
 Ο καφές διαπιστώθηκε ότι προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό
στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, καθώς οι αναλύσεις
έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του
ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και κατ’ επέκταση
παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμα και
στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ
σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
Η μέτρια περιεκτικότητά του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη έναντι της υψηλής
περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η αιτία
που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ . Κάθε 150 ml (1 φλ.) καφέ
καβουρντίσματος περιέχει 120 mg πολυφαινόλες. Πρόσφατα σε δημοσίευση του
επιστημονικού εντύπου Journal of Agriculture and Food Chemistry, η υψηλότερη
συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά
με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 
Επίσης, δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ στην καλή υγεία. Η
πρώτη έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο
Stroke. Σύμφωνα με τη μελέτη ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο
εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74
ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί 13 χρόνια. Η δεύτερη
έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British
Medical  Journal.
 
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν δε ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής
αφορά και αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη. Ένδειξη ότι, όποιος και αν
είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη
διάρκεια της ζωής, η καφεΐνη δεν ευθύνεται για τη μακροζωία
  «Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε
πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης,
φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ»
.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *