Uncategorized

ΚΑΚΟΥΛΕ ή ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΡΔΑΜΟ

Tο
γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο προέρχεται από το είδος Elettaria cardamomum
και διανέμεται από την Ινδία στη Μαλαισία

Χρησιμοποιείται ως αρτύματα και καρυκεύματα στη μαγειρική, τόσο στα τρόφιμα
όσο και στα ποτά καθώς και ως φάρμακο. Το Ε. cardamomum (πράσινο
κάρδαμο) χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ως μασητικό (σ.σ. σαν τσίχλα) και στην
ιατρική· μερικές φορές επίσης, ως καπνιστό (σ.σ. σαν τσιγάρο).

Το πράσινο κάρδαμο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό του Μπαχαράτ. Οι φυλές στη Νότιο Αφρική,
το χρησιμοποιούν ως σωματικό βοήθημα, για τους ασθενείς και σαν θυσία προς τους
θεούς τους.

Έχει μια ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα.

Το πράσινο κάρδαμο είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά κατά βάρος, αλλά
λίγα είναι αναγκαία για να προσδώσουν γεύση.

Είναι ένα κοινό συστατικό στην Ινδική μαγειρική και χρησιμοποιείται συχνά
στο ψήσιμο στις Σκανδιναβικές χώρες, ιδίως στη Σουηδία, Φιλανδία όπου
χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά εδέσματα, όπως στο Φινλανδικό γλυκό ψωμί (pulla)
και στο Σκανδιναβικό ψωμί των Χριστουγέννων (Julekake). Στη Μέση Ανατολή
η σκόνη πράσινου κάρδαμου χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για τα γλυκά πιάτα,
καθώς και σε παραδοσιακά αρτύματα στον καφέ και στο τσάι. Το κάρδαμο
χρησιμοποιείται σε ευρεία έκταση και σε αλμυρά πιάτα. Σε ορισμένες χώρες της
Μέσης Ανατολής, ο καφές και το κάρδαμο συχνά αλέθονται με ένα ξύλινο γουδί, ένα
mihbaj και μαγειρεύονται μαζί σε μια κατσαρόλα, μια mehmas, πάνω
από ξύλα ή φυσικό αέριο, για την παραγωγή μειγμάτων έως και 40% κάρδαμου. Στην
Ασία χρησιμοποιείται ευρέως και στα γλυκά και αλμυρά πιάτα, ιδιαίτερα στο νότο.
Και οι δύο (τύποι) είναι συχνά συστατικά σε μείγματα μπαχαρικών, όπως στα masala
(μείγμα μπαχαρικών) της Ινδίας, του Νεπάλ και Ταϋλανδικά αλείμματα κάρυ. Το πράσινο
κάρδαμο χρησιμοποιείται συχνά στα παραδοσιακά Ινδικά γλυκά και στο masala
chai
(καρυκευμένο τσάι). Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά ως γαρνιτούρα στο
ρύζι μπασμάτι και άλλα πιάτα. Μεμονωμένοι σπόροι ενίοτε μασώνται και
χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και τσίχλες. Είναι γνωστό ότι έχει
χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή τζιν και αφεψημάτων.

Το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια Ασία για τη θεραπεία των
λοιμώξεων στα δόντια και στα ούλα για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων
του λαιμού, τη συμφόρηση των πνευμόνων και την πνευμονική φυματίωση, την
φλεγμονή των βλεφάρων και τις πεπτικές διαταραχές. Επίσης ως αντίδοτο, για τα
δηλητήρια τόσο του φιδιού όσο και του σκορπιού.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *