Κρασί το καλοκαίρι

ΚΡΑΣΙ-ΚΑΙ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ένα ποτήρι βιολογικό κρασί είναι πάντα μια καλή ιδέα για να κάτσεις στο μπαλκόνι σου μια καλοκαιρινή βραδιά… Ποιο κρασί θα επιλέξουμε; Τελικά, ισχύει ότι το καλοκαίρι πρέπει να προτιμάμε λευκό κρασί; Σε τι θερμοκρασία πρέπει να το καταναλώσουμε για να το απολαύσουμε;

Ας καταρρίψουμε πρώτα το μύθο που λέει ότι τα κόκκινα κρασιά απαγορεύεται να μπαίνουν στο ψυγείο και ότι πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή, ακόμα χειρότερα, περιβάλλοντος. Ας καταρρίψουμε και το μύθο που λέει ότι το καλοκαίρι πρέπει να προτιμάμε λευκά κρασιά. Η αλήθεια είναι πως κάποια κόκκινα κρασιά μπορούν να μπουν και στο ψυγείο, σε θερμοκρασίες συντήρησης φυσικά, και όσον αφορά το σερβίρισμα, «αντέχουν» στη θερμοκρασία δωματίου μόνον αν κυμαίνεται στους 12 και τους 22°C. Διότι το μισό της απόλαυσης ενός κρασιού χρεώνεται στη θερμοκρασία που το πίνουμε και η κατάλληλη θερμοκρασία εξαρτάται και καθορίζεται από τη δομή. Μια λάθος θερμοκρασία υποβαθμίζει ένα κρασί, κάνοντάς το να φαίνεται ελλειμματικό ή προβληματικό, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Επομένως, μπορούμε, χωρίς καμία επιφύλαξη, να απολαύσουμε ένα ποτήρι δροσερό κόκκινο κρασί και το καλοκαίρι.

Στις θερμοκρασιακές άκρες του σωστού service, βρίσκονται:

Τα πληθωρικά κόκκινα κρασιά, που χρειάζονται από 18 μέχρι και 22°C για να αναδειχθούν τα πολύπλοκα βαρύτερα αρώματά τους, ενώ η στυπτικότητα των τανινών είναι καλύτερα ανεκτή.

Τα ελαφριά φρέσκα, που αποδίδουν τα μέγιστα των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων από 12 μέχρι 16°C, αφού ο φρέσκος αρωματικός χαρακτήρας του κρασιού παρουσιάζεται πολύ καλά, ενώ η αίσθηση του στυφού και της στυπτικότητας των τανινών επιτείνεται δυσάρεστα.

Φυσικά, τα λευκά κρασιά και τα ροζέ είναι αγαπημένες καλοκαιρινές επιλογές, αλλά δεν είναι τα μόνα κρασιά που μπορείτε να απολαύσετε όταν έχει ζέστη. Στην πραγματικότητα, το ελαφρά δροσισμένο κόκκινο κρασί είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Φυσικά δεν πρέπει να σταματήσετε να πίνετε κόκκινο κρασί μόνο και μόνο επειδή αλλάζει η σεζόν! Απλώς επιλέγετε μια ελαφρύτερη ποικιλία.

Αν δεν έχετε όρεξη για κόκκινο κρασί, υπάρχει και το λευκό που φτιάχτηκε για ζεστό καιρό! Το αναζωογονητικό Μοσχοφίλερο, μια κρυστάλλινη Μαλαγουζιά είναι ξεκάθαρες επιλογές για το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για να δοκιμάσετε ένα νέο λευκό κρασί, αρκεί να ψύξετε το μπουκάλι ανάμεσα στα σερβιρίσματα για να αναδείξετε τις ελκυστικές αρωματικές νότες σε κάθε ποτήρι.

Θερμοκρασίες σερβιρίσματος


Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι στα καλύτερά του όταν σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 15-18°C.. Εξαιρούνται ελαφρά κόκκινα όπως π.χ. νεαρά Αγιωργίτικα δεξαμενής που θα πρέπει να είναι δροσερά -γύρω στους 12-15°C. Μετρίου σώματος ερυθρά στους 14-16°C.

Λευκό κρασί
Το λευκό κρασί σερβίρεται πιο συχνά παγωμένο σε βαθμούς κάτω από τους 10°C, αλλά κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις-ειδικά για τα λευκά με γεμάτο σώμα. Όσο πιο περίπλοκο και πιο γεμάτο είναι ένα λευκό κρασί, τόσο πιο ζεστό πρέπει να σερβίρεται κάπου μεταξύ 10 και 13°C. Τα γλυκά λευκά και τα ελαφριά τραγανά αναδεικνύονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 6-10°C.

Ροζέ
Σε γενικές γραμμές τα ροζέ πρέπει να συντηρούνται όσο και τα λευκά κρασιά, δηλαδή 7–10°C.

Όποια και να είναι η επιλογή του κρασιού επιλέξτε την καλύτερη παρέα και περάστε ξέγνοιαστα το καλοκαίρι σας…

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

X