ΥΛΙΚΑ
60 αμπελόφυλλα
φρέσκα bio
φρέσκα bio
2 φλιτζ. ρύζι
καρολίνα bio
καρολίνα bio
1 φλυτζ.
ελαιόλαδο bio
ελαιόλαδο bio
2 κρεμμύδια
ξερά ψιλοκομμένα bio
ξερά ψιλοκομμένα bio
1 ματσάκι
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα bio
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα bio
1 φλιτζ.
μαϊντανό ψιλοκομμένο bio
μαϊντανό ψιλοκομμένο bio
1 φλιτζ.
δυόσμο ψιλοκομμένο bio
δυόσμο ψιλοκομμένο bio
1 φλιτζ. άνηθο
ψιλοκομμένο bio
ψιλοκομμένο bio
2 λεμόνια (ο
χυμός τους)bio
χυμός τους)bio
2 κ.σ.
κουκουνάρι
κουκουνάρι
4 κ.σ. σταφίδα
μαύρηbio
μαύρηbio
αλάτι
πιπέρι
Σοτάρουμε
στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να
γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να
γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε
με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία .
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά , αλάτι και πιπέρι .
με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία .
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά , αλάτι και πιπέρι .
Στον πάτο
μιας κατσαρόλας βάζουμε 3 -4 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και τα
κοτσάνια από τα μυρωδικά μας ή μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα
ντολμαδάκια.
μιας κατσαρόλας βάζουμε 3 -4 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και τα
κοτσάνια από τα μυρωδικά μας ή μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα
ντολμαδάκια.
Γεμίζουμε τα
αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι , διπλώνουμε από
δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε τα ντολμαδάκια
στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι , διπλώνουμε από
δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε τα ντολμαδάκια
στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
Περιχύνουμε
με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα
ντολμαδάκια. Βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα
ντολμαδάκια. Βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
Όταν πάρει
βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά
περίπου με κλειστό καπάκι
βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά
περίπου με κλειστό καπάκι
Ελέγχουμε
ενδιάμεσα μήπως έχει χαθεί το νερό και συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη. Καλή επιτυχία.
ενδιάμεσα μήπως έχει χαθεί το νερό και συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη. Καλή επιτυχία.