ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ

1702257d4de53ac39b8ceed8f1e5c0c4Τα πασχαλινά αυγά είναι το σύμβολο του Πάσχα και με το βάψιμό τους  την Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με το έθιμο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της ατμόσφαιρας των ημερών το βράδυ της Ανάστασης. Πως θα βάψουμε ωραία τα βιολογικά αυγά μας χωρίς να μας σπάσουν; Πως θα πετύχουμε ωραίο χρώμα και ωραίο βράσιμο χωρίς να είναι μελάτα αλλά όχι και πολύ σφιχτά;

Οι χημικές βαφές των οποίων οι ουσίες που περιέχουν πολλές φορές περνάνε και ποτίζουν το αυγό, είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι φυτικές βαφές πασχαλινών αυγών  έχουν δημιουργηθεί από φυσικές πρώτες ύλες, ακίνδυνες για τον άνθρωπο περιέχουν κουρκουμίνη, χλωροφυλίνη, καρμίνη, αλάτι, ζάχαρη, μαλτοδεξτρίνη και άμυλο. Με βραβείο SEHR GUT από τον οργανισμό OKOTEST. Η κάθε συσκευασία περιέχει 5 φακελάκια που το καθένα αντιστοιχεί σε βάψιμο 5-7 αυγών (σύνολο 30-35 αυγά).

Ο πρώτος και πιο σημαντικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα βιολογικά αυγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό.  Αγοράστε αυγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ. Έπειτα, να έχετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα. Πλύνετε καλά τα αυγά με ξύδι και νερό, αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε αρκετό νερό για 1/2 ώρα. Απομακρύνετε σκόνες, τυχόν πούπουλα που έχουν μείνει επάνω στα αυγά σας για αποφυγή μικροβίων σαλμονέλας ή λοίμωξης. Τοποθετήστε τα αυγά στη κατσαρόλα, σκεπάστε με το καπάκι και να βάλτε αμέσως την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού.  Τότε αμέσως σβήστε την εστία και αν κοχλάζει το νερό, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 14 λεπτά αν είναι  μεγάλου μεγέθους.

Βγάλτε τα αυγά από το νερό μόλις περάσει ο χρόνος, βάζετε αμέσως τα αυγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Μετά τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αυγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε  το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.

Τέλος, ρίξτε ξίδι κι αλάτι στο νερό που θα βράσετε τα αυγά, διότι  ακόμη κι αν κάποιο αυγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

Πριν τα βάψετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψετε πλήρως με νερό.

Αφαιρέστε τα αυγά που έχουν ραγίσει και ακολουθείστε πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.

Όταν βγάλετε πλέον αυγά από τη φυτική βαφή, ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλήστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπάνε στο χαρτί.

Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Γυαλίστε τα με τα έτοιμα γυαλιστικά ή καλύτερα με ελαιόλαδο.

Βρείτε ότι χρειαστείτε για το πασχαλινό σας τραπέζι στα ράφια των καταστημάτων της Green Family, σε προνομιακές τιμές και γεύσεις!

 

 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

X