GreenFamily News, Uncategorized, Υγεία & Ευεξία

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αποτοξίνωση ως διαδικασία του μεταβολισμού

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο αριθμό ξενοβιοτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας φαρμάκων και συστατικών τροφίμων. Τα σώματά μας είναι ικανά να διαχειρίζονται την περιβαλλοντική έκθεση έχοντας αναπτύξει σύνθετα ενζυμικά συστήματα αποτοξίνωσης. Αυτά τα ενζυμικά συστήματα λειτουργούν γενικά επαρκώς για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλάβης από τα ξενοβιοτικά. Έτσι, η εξασθενημένη αποτοξίνωση σχετίζεται με την εμφάνιση  νόσων καρκίνου, νόσου του Πάρκινσον, ινομυαλγίας και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης/ανοσολογικής δυσλειτουργίας. Επομένως, η ικανότητα ενός ατόμου να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα του μπορεί να παίζει ρόλο στην αιτιολογία ή την επιδείνωση μιας σειράς χρόνιων παθήσεων και ασθενειών.

Το ήπαρ έχει τη μέγιστη δραστηριότητα αποτοξίνωσης και για ενδογενείς και εξωγενείς ουσίες.Ωστόσο, η πρώτη επαφή της ξένης ουσίας γίνεται μέσωτης γαστρεντερικής οδού. Η διέλευση και ο μεταβολισμός των ξενοβιοτικών από τη γαστρεντερική οδό απαιτεί ακεραιότητα του βλεννογόνου του εντέρου και άρα σε περίπτωση βλάβης αυτού, θα επιτρέψει εύκολα σε ξενοβιοτικά την κυκλοφορία χωρίς ευκαιρία για αποτοξίνωση.Οι νεφροί παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη τοξικών ουσιών από το σώμα. Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία.

Εικόνα1

 

 

 

Αποτοξίνωση και Διατροφή

 

Η σωστή αποτοξίνωση πρέπει να αποτελεί καθημερινή προτεραιότητα για όλους τους ανθρώπους για τη διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας και της ευεξίας. Πολλά βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για την αποτοξίνωση, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς την καθοδήγηση ενός επαγγελματία. Λαχανικά όπως τα τεύτλα, το ραπανάκι, το μπρόκολο, το   κουνουπίδι και το λάχανο ενθαρρύνουν την αποτοξίνωση του ήπατος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Επαρκείς ποσότητες ινών εξασφαλίζουν ότι οι τοξίνες δεσμεύονται και εξαλείφονται και δεν απορροφώνται εκ νέου από το σώμα. Οποιοσδήποτε τύπος εφίδρωσης διευκολύνει την απελευθέρωση τοξινών μέσω του δέρματος. Η τακτική άσκηση, καθώς και η μη ενεργή εφίδρωση (σάουνα / ατμόλουτρο), βοηθά στη διαδικασία.

Εικόνα2 

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι δημοφιλείς στρατηγικές που υποστηρίζουν ότι διευκολύνουν την εξάλειψη των τοξινών και την απώλεια βάρους, προωθώντας έτσι την υγεία και την ευημερία. Παρόλο που η βιομηχανία αποτοξίνωσης αναπτύσσεται, υπάρχουν πολύ λίγα κλινικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των διαιτών. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμπορικές αυτές δίαιτες, ενισχύουν την αποτοξίνωση του ήπατος και εξαλείφουν τους ανθεκτικούς οργανικούς ρύπους από το σώμα, αν και αυτές οι μελέτες παρεμποδίζονται από ελλιπείς μεθοδολογίες και μικρά μεγέθη δείγματος. Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα όπως οκορίανδρος, το nori και το olestra έχουν ιδιότητες αποτοξίνωσης.Το πρώτο βήμα κατά την διατροφική υποστήριξη με στόχο την αποτοξίνωση είναι η αφαίρεση από τη διατροφή των τροφίμων και των ποτών που μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα με τοξικές ουσίες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την αφαίρεση τροφίμων που περιέχουν πετροχημικά υπολείμματα από γεωργικές πρακτικές, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες όπως το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα, τρανς λιπαρά και  μολυσμένο νερό  με μέταλλα και χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να προσθέσετε τρόφιμα στη διατροφή που θρέφουν τα όργανα αποτοξίνωσης.Ένα άτομο που βρίσκεται σε φάση αποτοξίνωσης πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Το 50% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες και το 50% από πρωτεΐνες και λίπη.Παρόλο που το νερό δεν περιλαμβάνεται, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνεται επαρκής ποσότητα νερού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.Η ομάδα των λιπών είναι σημαντική, επειδή παρέχει εξαιρετικές πηγές ενέργειας για την αποτοξίνωση και τη βιομετατροπή (τριγλυκερίδια μέσης αλύσου). Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, (π.χ. καρύδια)είναι εξαιρετικές πηγές ενέργειας και περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή απέκκριση και αποβολή. Με τη σειρά τους, οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι σημαντικές πηγές αμινοξέων.  Τα όσπρια παρέχουν καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών καθώς και μια ποικιλία προδρόμων αμινοξέων και  αντιοξειδωτικών φυτοχημικών. Τα φρούτα παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και οιανθοκυανίνες που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών,προωθώντας την εντερική διέλευση των τοξικών ουσιών, ενώ γενικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πράγμα που βοηθά στην αποτοξίνωση. Τα αμυλώδη λαχανικά παρέχουν εξαιρετικές πηγές από φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά παρόμοια με τα φρούτα.

Εικόνα3

Συνήθως πιστεύεται ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα είναι ιδανική για την απώλεια βάρους, αφού είναι γνωστό ότι έχουν μοναδικές ιδιότητες και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ζάχαρη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βασικά μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν λίγες μόνο θερμίδες. Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες ίνες βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες ενώ βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους,αυξάνουν τον κορεσμό και  μειώνουν την πείνα. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο των γλυκαιμικών αποκρίσεων στην ινσουλίνη μετά τα γεύματα. Επίσης, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και μειώνουν την φλεγμονή. Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βασικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο που μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της υγείας των οστών.

 

Αθανάσιος Τσιούδας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Msc Κλινικής Διατροφής

http://www.diatrofikiagogi.gr

 

Βιβλιογραφία

The Detoxification Enzyme Systems by DeAnn J. Liska, Ph.D.,GoogleScholar

Principles of Detoxification by Dr. Kevin Passero, N.D.googlescholar

Klein,Kiat,2014,Winley Online Library

Cline—Nutrition, Detox, and Clinical Practice,review article,2015

Department of Life Sciences, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, London, UK,2016, Published by Canadian Center of Science and Education

 

 

 

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *