ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

82f2fc2ddd9f23c7daaced39622bc42cΗ ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Προσβάλλει  πιο συχνά τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες και οφείλεται σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, που περιέχονται στις τροφές, και αποβάλλεται από τους νεφρούς. Η υπερουριχαιμία οφείλεται είτε σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος, είτε σε μειωμένη αποβολή από τους νεφρούς, είτε σε συνδυασμό και των δύο αυτών μηχανισμών. Η εφαρμογή γενικών προληπτικών μέτρων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα καθώς και τη συχνότητα των οξειών προσβολών και έτσι για πολλούς ασθενείς να μην υπάρχει ανάγκη εφαρμογής φαρμακευτικής αγωγής για αρκετά χρόνια. Τα γενικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  1. Αποφυγή τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες.
  2. Απώλεια βάρους.
  3. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  4. Λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών σε καθημερινή βάση.
  5. Αποφυγή επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
  6. Εφόσον είναι δυνατό, μετά από συμβουλή του θεράποντος γιατρού, να γίνεται διακοπή και αντικατάσταση ορισμένων φαρμάκων που αυξάνουν το ουρικό οξύ του αίματος.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες και να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση όσων περιέχουν υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα). Η πρόσληψη λιπαρών από τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυριά, όπως επίσης η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένες.Τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης είναι τα ακόλουθα:

  • Εντόσθια (συκώτι μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια
  • Κυνήγι, χήνα
  • Αμύγδαλα
  • Θαλασσινά (Μύδια, χτένια αυγοτάραχο, μύδια,)
  • Σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες
  • Μαγιά

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες:

  • Κοτόπουλο, γαλοπούλα
  • Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια
  • Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον
  • Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπαράγγια,
  • Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά

Τρόφιμα που επιτρέπονται:

  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό (προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Αυγά
  • Ψωμί λευκό και καλαμποκιού, κέικ, μπισκότα
  • Δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες (όχι τηγανητές)
  • Φρούτα, χυμοί φρούτων
  • Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στις παραπάνω κατηγορίες)
  • Λάδι, βούτυρο μαργαρίνη, ελιές (σε λογικές ποσότητες)
  • Αλάτι, ξύδι, καρυκεύματα
  • Ζάχαρη, μέλι, κακάο, σοκολάτα, ζελέ
  • Αναψυκτικά, καφές, τσάι.

 

 

Αθανάσιος Τσιούδας

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Msc Κλινικής Διατροφής

http://www.diatrofikiagogi.gr

Βιβλιογραφία

The Detoxification Enzyme Systems by DeAnn J. Liska, Ph.D.,GoogleScholar

Principles of Detoxification by Dr. Kevin Passero, N.D.googlescholar

Klein,Kiat,2014,Winley Online Library

Cline—Nutrition, Detox, and Clinical Practice,review article,2015

Department of Life Sciences, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, London, UK,2016, Published by Canadian Center of Science and Education

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

X