Green Chef, GreenFamily News, vegan, Απογευματινό, Βραδυνό, Καρποί & Ξηρά φρούτα, Μεσημεριανό, Πρωινό, Υγεία & Ευεξία, Φρούτα & Λαχανικά

Τι είναι η χορτοφαγία και τι πρέπει να προσέξει κανείς;

VEGETERIAN

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας έρχεται απευθείας από τις ΗΠΑ. Υιοθετήθηκε το 1977 από την χορτοφαγική εταιρεία της βόρειας Αμερικής  NAVS.

Κανονικά, χορτοφάγοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αποκαλούνται vegeterians ακολουθώντας ελαφρώς διαφορετικά πρότυπα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Κατηγορίες Χορτοφάγων (Vegeterians)

  • Vegans (αυστηρά χορτοφάγοι): Δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ή προϊόντα που προκύπτουν από αυτά (αυγά, γαλακτοκομικά, ζελατίνη κλπ).
  • Lactoovo vegetarians: Δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, αλλά καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά.
  • Lacto vegetarians: Δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και αυγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ovo vegetarians: Δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καταναλώνουν αυγά.
  • Partial vegetarians: Αποφεύγουν το κρέας αλλά ίσως να καταναλώσουν ψάρι (pescatarian) ή κοτόπουλο (pollovegetarian).

Οι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι για πολλούς λόγους, όπως υγεία, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ανησυχίες σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων ή τη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα. Μερικοί άνθρωποι ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τη χορτοφαγική διατροφή επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε κρέας. Το να γίνει κανείς  χορτοφάγος έχει γίνει πιο ελκυστικό και προσιτό τελευταία, χάρη στη διαθεσιμότητα φρέσκων προϊόντων όλο το χρόνο, τις περισσότερες επιλογές για χορτοφάγους και την αυξανόμενη μαγειρική επιρροή των πολιτισμών.

Παραδοσιακά, η έρευνα σχετικά με τη χορτοφαγία επικεντρώθηκε κυρίως σε πιθανές διατροφικές ανεπάρκειες, αλλά τα τελευταία χρόνια, το εκκρεμές μετατράπηκε αντίθετα, και μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη για την υγεία από τη μη κατανάλωση κρέατος. Σήμερα, η φυτική διατροφή αναγνωρίζεται ότι δεν είναι απλά θρεπτική, αλλά συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες. Σύμφωνα με την American Dietetic Association, “οι κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των vegan, είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.”

Για να γίνει όμως κάποιος χορτοφάγος και να επωφεληθεί από τη διατροφή αυτή πρέπει να είναι «κατάλληλα προγραμματισμένος» με όλη την έννοια. Είναι κρίσιμο να ακολουθεί τις προτεινόμενες οδηγίες για τη διατροφή, την κατανάλωση λίπους και τον έλεγχο του βάρους του. Είναι ακόμη ζωτικής σημασίας να τρώει μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως και να αντικαταστήσει τα κορεσμένα και trans λιπαρά με ακόρεστα καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τέλος, είναι σημαντικό να ασκείται έλεγχος της μερίδας και η διατροφή να συνδυάζεται με τακτική σωματική δραστηριότητα.

Τα οφέλη από μια τέτοιου είδους εξειδικευμένη διατροφή μπορεί κανείς να τα αποκτήσει ακολουθώντας  το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία ούτως ή άλλως βασίζεται στην κατανάλωση καλών λιπαρών και στη φειδωλή κατανάλωση κρέατος. Επομένως, αν δεν επιθυμεί κάποιος να γίνει πλήρως χορτοφάγος μπορεί να κατευθύνει τη διατροφή του με βάση το μεσογειακό πρότυπο δίνοντας έμφαση στα φυτικά τρόφιμα και αντικαθιστώντας το κρέας με ψάρι ή άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *