Η ωμοφαγία αποτελεί ένα είδος δίαιτας, το οποίο τελευταία έχει πολλούς υποστηρικτές. Η ωμοφαγική διατροφή λοιπόν, στηρίζεται στην κατανάλωση αποκλειστικά ωμών, ανεπεξέργαστων η – όπου κρίνεται απαραίτητο – ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών (των οποίων η επεξεργασία γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 40 C).
Επιπλέον, στη δίαιτα αυτή επιτρέπονται μόνο φυσικές μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων όπως το στύψιμο, η αποξήρανση, το μούλιασμα και άλλες μη επεμβατικές μέθοδοι. Η ωμοφαγία, αποτελεί, με απλά λόγια, μια μορφή ακραίας χορτοφαγίας, παρά το γεγονός ότι, ορισμένοι ωμοφάγοι καταναλώνουν και κάποιας ζωικής προέλευσης τρόφιμα σε ωμή μορφή.
Οι ωμοφάγοι πιστεύουν ότι η επεξεργασία των τροφίμων οδηγεί στην καταστροφή των ενζύμων και όλων των θρεπτικών στοιχείων που περιέχονται σε αυτά, υποβιβάζοντας κατ´ επέκταση και τη θρεπτική αξία τους.
Ποιες τροφές καταναλώνονται στην ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ;
Φρούτα* και λαχανικά* ωμά, σε χυμούς ή αποξηραμένα
Ξηρούς καρπούς*, ωμούς
Ωμά δημητριακά* ή μουλιασμένα
Ωριμασμένο (αποξηραμένο) κρέας*
Φυτικά ροφήματα* (γάλα αμυγδάλου*, γάλα καρύδας* κλπ)
Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης (μη επεξεργασμένο με θερμότητα ή με άλλους διαλύτες)
Ωμό έλαιο καρύδας*
Ταχίνι*, φυστικοβούτυρο* ή άλλα βούτυρα από ωμούς ξηρούς καρπούς*
Φύκια*
προΐόντα ζυμωσης (όπως οι πίκλες)
Προαιρετικά: Ωμά αυγά*, γαλακτοκομικά*, μη παστεριωμένα, ωμό κρέας, ωμό ψάρι
Τέλος , αποφεύγεται ο καφές, τσάι, αναψυκτικά κλπ.
Οι επιλογές για να ακολουθήσει κανείς ωμοφαγική διατροφή μπορεί να δείχνουν πολλές και ενδιαφέρουσες, σε κάθε περίπτωση είναι συνετό να ακολουθούμε και τη γνώμη του γιατρού ή διατροφολόγου μας.
* προτιμήστε βιολογικά προϊόντα τα οποία συνιστούν μια πολύ σημαντική διατροφική επιλογή, έχουν θρεπτικά συστατικά, είναι εύγευστα και διατηρούν τη γεύση τους αναλλοίωτη και ωφελούν σημαντικά την υγεία μας.