Το κολατσιό για το σχολείο είναι μια υπόθεση που οι μαμάδες δεν παίρνουν αψήφιστα αφού το σακίδιο με τα σνακ των παιδιών για το σχολείο είναι ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Ο Green Bio Chef μας παρουσιάζει 3 ιδέες για κολατσιό στο σχολείο, χορταστικές και υγιεινές, που δίνουν ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, για να ξεκινήσει η καινούρια σχολική χρονιά νόστιμα και δυναμικά!
1. Συνταγή banana muffins
Υλικά
- 100 γρ. βιολογικές νιφάδες βρώμης χονδρές ολικής
- 170 γρ. βιολογικό αλεύρι ζαχ/κης
- 25 γρ. βιολογικό χωρίς γλουτένη μπείκιν πάουντερ BIOVEGAN
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη VIVANI ψιλοκομμένη
- 3 βιολογικές μπανάνες ώριμες
- 200 γρ. βιολογικό φυστικοβούτυρο ολικής
- 120 γρ. μέλι ανθέων
- 3 βιολογικά αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και λαδώνουμε καλά τις θήκες για μάφινς. Σε μεγάλο μπολ πολτοποιούμε τις βιολογικές μπανάνες με ένα πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βιολογικό φυστικοβούτυρο, το μέλι και τα βιολογικά αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη μαρίζ. Αλέθουμε τις βιολογικές νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνει αλεύρι και το ρίχνουμε σε δεύτερο μπολ, όπου προσθέτουμε και το βιολογικό αλεύρι ζαχαροπλαστικής, το βιολογικό μπείκιν και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με τα άλευρα, ανακατεύουμε ως ότου γίνει ομοιογενές το μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες. Ψήνουμε για 25-30′, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό τους.
Αποθήκευση και συντήρηση
Αφήστε να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο έως και 7 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε το πρωί που ετοιμάζετε την τσάντα για τη δουλειά και την τσάντα για το σχολείο να ρίχνετε κι από ένα μέσα.
2. Συνταγή για Healthy BIO σάντουιτς
Υλικά για ένα σάντουιτς
- 2 φύλλα βιολογικό μαρούλι
- Μισή βιολογική ντομάτα
- 1 βιολογικό αυγό (το χτυπάμε ελαφρώς και το ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει μια μικρή ομελέτα)
- 2 φέτες βιολογικό ημίσκληρο τυρί
- 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ΠΕΡΕΚ
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε την μικρή ομελέτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια με τη σειρά τοποθετούμε 1 φέτα ψωμί, βιολογικό μαρούλι, βιολογική ντομάτα, βιολογικό ημίσκληρο τυρί, ομελέτα και κλείνω με την φέτα του ψωμιού. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα ή τοποθετούμε σε ένα δοχείο για σάντουιτς.
Μην ξεχνάτε να αφήνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν και αυτά στην παραγωγή του κολατσιού τους, με υπομονή και επιμονή!
3. Συνταγή για BIO φρουτοσαλάτα
Υλικά για μια μερίδα
- 2 βιολογικά βερύκοκα
- 1 βιολογικό μήλο
- 1 χούφτα βιολογικά σταφύλια σουλτανίνα
- 1 βιολογικό αχλάδι
- Μισό βιολογικό πορτοκάλι Βαλέντσια
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα βιολογικά φρούτα πολύ καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια όλα εκτός από τα βιολογικά σταφύλια και το βιολογικό πορτοκάλι. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα βιολογικά σταφύλια και στύβουμε το μισό βιολογικό πορτοκάλι επάνω από όλα τα κομμένα φρούτα. Τα κλείνουμε αεροστεγώς με το καπάκι και είναι έτοιμο να το πάρουμε μαζί στη δουλειά ή στο σχολείο για το πρώτο διάλειμμα!
Τip ! Ο χυμός βιολογικού πορτοκαλιού περιέχει ασκορβικό οξύ που λειτουργεί σαν ‘’συντηρητικό’’ στα κομμένα φρούτα για λίγες ώρες και δεν τα αφήνει να ‘’μαυρίσουν’’ αλλά ούτε και να χάσουν πολλά θρεπτικά συστατικά μέχρι να τα καταναλώσουμε.
Μπορείτε να συνδυάσετε τη φρουτοσαλάτα σας και με μια χούφτα βιολογικά καρύδια και βιολογικά αμύγδαλα.
Και για τις μέρες που δεν μας φτάνει ο χρόνος για να ετοιμάσουμε κάτι μπορούμε να διαλέξουμε μια από τις παρακάτω επιλογές που δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία :
- Σε ένα μπολ βάζουμε βιολογικές νιφάδες βρώμης και προσθέτουμε βιολογικά αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα. Το παιδί μπορεί να τα φάει σαν τσιπς σε ένα από τα σνακ της ημέρας (σπιτική granola).
- Κριτσίνια
- Μπάρα