Ο Green Bio Chef εμπνέεται από το ελληνικό καλοκαίρι και μας αποκαλύπτει μια παραδοσιακή, Ελληνική συνταγή για την πιο βελούδινη, βιολογική φάβα που φάγατε ποτέ!!
Υλικά
- 400γρ. βιολογική φάβα κίτρινη λαθούρι, πλυμένη
- 2½-3 λίτρα νερό
- 1 βιολογικό καρότο καθαρισμένο, κομμένο στα τρία
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ. γλ. κύμινο
- 1 κ. γλ. κόλιανδρο τριμμένο
- ½-1 κ. γλ. μπούκοβο
- 5-6 κλωστούλες βιολογικό κρόκο Κοζάνης τριμμένες και διαλυμένες σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
- ½ φλιτζάνι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- φέτες βιολογικού λεμονιού
- 2 βιολογικά ξερά κρεμμύδια
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε μισό λίτρο νερό και ρίχνετε μέσα τη φάβα.
- Μόλις βγάλει αφρό τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε καλά με κρύο νερό.
- Βάζετε το υπόλοιπο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τη φάβα, το καρότο, και τη δάφνη.
- Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου για 50-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μικρό τηγάνι και προσθέτετε τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύετε μέχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτετε το διαλυμένο κρόκο και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε το μίγμα στη φάβα και βράζετε για 5-6 λεπτά ακόμα για να αναμιχθούν τα αρώματα.
- Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε τη γεύση που προτιμάτε προσθέτοντας αλάτι ή λίγα μπαχαρικά επιπλέον.
- Χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Τέλος, καραμελώνετε τα δύο ξερά κρεμμύδια με τον εξής τρόπο:
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ρίχνετε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια και σωτάρετε σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας ταυρόχρονα και συνέχεια.
- Σε περίπου 10 λεπτά τα κρεμμύδια θα αρχίσουν να μελώνουν και να αποκτούν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα, τότε κατεβάζετε από τη φωτιά και ξεκινάτε το στήσιμο του πιάτου.
- Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ και συνοδεύετε με φέτες λεμονιού, λίγο μπούκοβο, και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.